Доступність посилання

ТОП новини

Патріотичні організації Криму протестують проти втручання російських високопосадовців у внутрішні справи України


Володимир Притула Сімферополь, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму сьогодні українські патріотичні організації протестували проти втручання російських високопосадовців у внутрішні справи України. Два десятки осіб пікетували Генеральне консульство Росії у Сімферополі. Обійшлося без інцидентів, хоча проросійські радикали погрожували зірвати пікет.

«Окупанти – геть із Криму!» – представники трьох правих партії і шести громадських організацій Криму пікетують російське консульство у Сімферополі. Невелику кількість учасників акції її організатори пояснюють розпалом робочого дня. Гасла різкі, зважаючи на погрози російських високопосадовців, але літературні, з Маяковського: «Москаль, на Україну зуби не скаль!»

Лідер кримської організації Конгресу українських націоналістів Василь Овчарук заявив, що цим пікетом патріотичні сили Криму висловили свій протест спробам російських високопосадовців втручатися у внутрішні справи України і погрожувати їй територіальним розколом у випадку вступу до НАТО. За його словами, погрози не досягнуть успіху.

«Якщо прийде знову агресор, то ми нагадаємо Конотопську битву, де він зазнав жорстокої поразки, бо Україна стала на захист своєї рідної землі. І сьогодні вся Україна та її сини і доньки стануть на захист нашої держави!», – зауважив Василь Овчарук.

«Євроатлантичній інтеграції немає альтернативи»

Учасники пікетування зажадали від російського лідера Володимира Путіна негайно припинити тиск на Україну у зв’язку з її бажанням приєднатися до НАТО. Вони також закликали Президента України Віктора Ющенка поставити питання про виведення Чорноморського флоту Росії з території України, негайно закрити для російських військових літаків український повітряний простір і припинити регламентні роботи українських фахівців на системах стратегічних озброєнь Росії, які вироблені в Україні.

А ще пікетувальники висунули керівництву України вимогу пришвидшити її вступ до Північноатлантичного Альянсу.

«Ці неприкриті погрози вкотре довели агресивну сутність сучасної Росії. Така позиція керівництва Росії переконує український народ у тому, що євроатлантичній інтеграції немає альтернативи», – заявив лідер кримської організації УНП Олег Фомушкін.

Учасники акції протесту в ухваленій резолюції звернулися до Генеральної Асаблеї та Ради безпеки ООН з проханням «приборкати агресора». У Генконсульстві Росії резолюцію прийняти відмовилися. А представники радикальних проросійських організацій, попри обіцянки, на пікетування не прийшли.
XS
SM
MD
LG