Доступність посилання

ТОП новини

Росія як однопартійна держава: Путін на чолі «Єдиної Росії» може фактично очолити й усю Росію


Сергій Драчук Із одноголосним обранням Володимира Путіна на майбутнього голову найвпливовішої в Росії прокремлівської партії «Єдина Росія» ця держава по суті перетворюється на однопартійну, як за часів СРСР – і це саме те, чого так бажали в Кремлі, вважають аналітики.

Прага, 15 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Із одноголосним обранням Володимира Путіна на майбутнього голову найвпливовішої в Росії прокремлівської партії «Єдина Росія» ця держава по суті перетворюється на однопартійну, як за часів СРСР – і це саме те, чого так бажали в Кремлі, вважають аналітики.

Дмітрій Медведєв та Володимир Путін на зборах партії «Єдина Росія», Москва, 15 квітня 2008 р.
Приставши на запрошення стати керівником фактично владної в Росії партії, Володимир Путін не лише забезпечив собі зручну працю після близького відходу з посади президента – він також розставив декорації на сцені можливої зміни політичної системи країни.

Раніше Путін уже погодився, і знову повторив це в вівторок, що стане прем’єр-міністром, як тільки крісло голови держави перебере в травні обраний ним наступник Дмитро Медведєв.

Але заява Путіна на з’їзді партії «Єдина Росія» в вівторок під бурхливі оплески, які довго не вщухали, що він «готовий узяти на себе додаткову відповідальність і очолити «Єдину Росію», на думку аналітиків, може виявитися ще важливішою.

Таким чином Путін отримує силову базу, яка дасть йому змогу залишитися фактичним керівником держави, і терміни такого керівництва, на відміну від президентства, вже нічим не будуть обмежені. Адже «Єдина Росія» – не просто владна партія: це осереддя політичного, ділового і бюрократичного класу Росії.

Адміністративний ресурс керівної і спрямівної партії

Керівник Сектору дослідження еліт Центру політології і політичної соціології Інституту соціології Російської академії наук Ольга Криштановська в інтерв’ю Радіо Свобода пояснює, яким чином із керівного крісла в партії Володимир Путін зможе керувати й країною: «Тепер Путін очолив «Єдину Росію». У нього є ресурс у Державній думі, бо там «Єдина Росія» має більшість, у нього є контроль над Радою федерації – там теж більшість; він має контроль над регіональними парламентами, бо й там теж є більшість («Єдиної Росії»), а ці регіональні парламенти обирають губернаторів, тобто його адміністративний ресурс значно-значно зростає».

За словами аналітиків, система, яка починає поставати в Росії, нагадує радянську, за якої всю владу мала комуністична партія, а державні, парламентські чи урядові посади були головно церемонійні – справжнім керівником країни був генеральний секретар ЦК КПРС.

Іще один із моментів новітньої «радянізації» Росії – те, що керівництво кадровим потенціалом усієї країни йтиме через «Єдину Росію», каже Ольга Криштановська.

Водночас, за її словами, система дещо модернізована порівняно з радянськими часами: вона враховує ринкову економіку і містить декорації в вигляді позірно альтернативних і багатопартійних виборів, які насправді відбуваються під суворим контролем.

Голова владної партії зможе переважити й президента

Нинішній крок Путіна, на думку оглядачів, означає, що він зможе залишити за собою особисте керівництво в російській політиці й після того, як президентом стане Медведєв. Сама лише посада голови уряду не гарантувала Путінові такої можливості, враховуючи широчезні конституційні повноваження президента Росії.

Тепер же Путін значно збільшив свою політичну силу для подальшої владної кар’єри за президента Медведєва, каже Радіо Свобода співголова Проекту досліджень російської внутрішньої політики і політичних інституцій Центру Карнеґі за міжнародний мир Лілія Шевцова. За її словами, протягом усього президентства Путіна «Єдина Росія» була для нього «як рукавичка на руці».

«Адже лідером партії буде Путін. Тому в цьому «танго удвох» (Путіна і Медведєва), власне, збільшується диспропорція – послаблюються позиції не просто президента, але й самого президентства», – каже Лілія Шевцова.

Партійним босам залишиться їхня годівниця

Вигідні останні події не тільки для Володимира Путіна, а й для самої «Єдиної Росії» – адже лідери цієї партії дедалі більше непокоїлися, що втратять свої привілеї за майбутнього режиму.

Про це нагадав Радіо Свобода кілька днів тому російський політолог, керівник Інституту національної стратегії Станіслав Белковський: «Єдина Росія» — це, звичайно, зовсім не партія в класичному політичному розумінні цього терміну. «Єдина Росія» — це клуб бізнесменів і бюрократів, для якого існує єдина цінність: доступ до кремлівської годівниці. І (голова Державної думи) Борис Ґризлов, сьогоднішній формальний лідер «Єдиної Росії», з товаришами, і (заступник голови Адміністрації президента Росії) Владислав Сурков, її кремлівський куратор, дуже бояться, що за президента Дмитра Медведєва їх відсунуть від годівниці».

Обрання Володимира Путіна на голову «Єдиної Росії», звичайно, означає, що цього вже не станеться. Як каже Лілія Шевцова, партія тепер отримала «друге дихання».

Матеріали до теми:

• Володимир Путін – «генеральний секретар», який не вірить у себе...
XS
SM
MD
LG