Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині сперечаються стосовно пенсій


15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Демографічне старіння – це явище вже добре відоме розвинутим індустріальним країнам. Через низький рівень народжуваності стає дедалі менше працездатного населення. Натомість зростає частка пенсіонерів. У Німеччині навіть почали лунати застереження від установлення в країні так званої «демократії пенсіонерів».

Починаючи від 1 липня 2008 року, в гаманцях німецьких пенсіонерів побільшає грошей на... 1,1 відсотка – у середньому йдеться про дещо більше, ніж 10 марок. Таке незначне підвищення, ухвалене урядом Німеччини, викликало вкрай бурхливі дебати. Адже йдеться про позапланове підвищення пенсійних виплат. Опозиція вбачає в таких діях уряду початок передвиборної кампанії. Наступного року жителі Німеччини обиратимуть новий парламент, а пенсіонери нині становлять третину всіх виборців.

Екс-президент: пенсіонери не повинні обкрадати молодь

Олії в огонь дискусії щодо підвищення пенсій піддав колишній федеральний президент країни, християнський демократ Роман Герцоґ. В інтерв‘ю газеті «Більд» він застеріг від установлення в Німеччині «демократії пенсіонерів». На його думку, оскільки частка пенсіонерів у суспільстві стає дедалі більшою, політичні партії починають лобіювати їхні інтереси. Якщо така тенденція зберігатиметься, може скластися ситуація, за якої пенсіонери просто обкрадатимуть молодь, вважає екс-президент. Адже можуть зрости внески до пенсійних фондів, доведеться більше платити податків.

Такими словами колишній глава держави викликав шквал критики на свою адресу. Найрізкіші заяви пролунали з боку соціальних спілок. Їхні представники закликають не розпалювати конфлікт між поколіннями. Вони наголошують, що пенсіонери зовсім не живуть за рахунок молоді, а здобули своє право на пенсію завдяки багаторічній праці.

Герцоґа критикують навіть противники підвищення пенсій

Критику на адресу Герцоґа висловили й політики – навіть ті, хто виступав проти останнього рішення про підвищення пенсій. Так, 27-річний депутат Бундестаґу від християнсько-демократичного союзу Йенс Шпан, який відхиляв підвищення пенсій, також дистанціювався від заяв Герцоґа. «Нам потрібні дебати на цю тему, але вони не повинні вестися в такий спосіб», – сказав Шпан. Він закликав дискутувати по суті, а не вести суперечку за допомогою заголовків у газетах.

На думку екс-генерального секретаря Християнсько-демократичного союзу Гайнер Ґайслер, пенсіонери не заслужили на образи. «Постійне утримання від підвищення пенсій, бідність у старості та ще й образи, як, наприклад, з боку колишнього федерального президента Романа Герцоґа – такого вони не заслужили», – сказав Ґайслер.

А от колишній міністр економіки Німеччини, соціал-демократ Вольфґанґ Клемент виступив на захист точки зору екс-президента. На його думку, попри демографічне старіння в Німеччині досі не знайшли нового балансу між поколіннями. Клемент запропонував більше інвестувати в молоде покоління, в освіту, в дитячі садки, створювати умови, щоб можна було поєднувати сім‘ю та кар‘єру. Якщо більше народжуватиметься дітей, тоді буде вирішено й питання з пенсіями, вважає політик.

Профспілки: бідність у старості для багатьох може стати реальністю

Нині в Німеччині нараховується 20 мільйонів пенсіонерів. У старих федеральних землях вони в середньому отримують щомісяця 691 євро, у нових землях – 821 євро. Така різниця у виплатах пояснюється тим, що в колишній НДР нараховувалося більше працюючих жінок. Тепер вони можуть похвалитися довшою робочою біографією.

Німецька об‘єднання профспілок застерігає перед підвищеним ризиком для багатьох жителів країни опинитися на старості років в умовах бідності.
XS
SM
MD
LG