Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську відбирають зал у спортивної школи


Ярослав Гребенюк Луганськ, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганську власний спортзал залишився лише в однієї спортшколи із чотирьох. Тепер заходились відбирати його і тут: будівля розташована у найвигіднішому місці – у самому центрі міста.

На землях, що колись належили спортшколі будують комерційні об''єкти
Спортивна школа олімпійського резерву №1 розташована у самісінькому центрі міста. Поряд мерія, нові маркети, елітні будинки. Ще в середині 90-х школа втратила частину приміщень у цьому будинку, так само, як і земельні ділянки навкруги – зараз школа оточена металевими парканами, триває будівництво комерційних об’єктів.

За радянських часів земля навкруги, як і будівля, повністю належали спортшколі. У середині 90-х все майно забрали з її балансу на баланс міського управління комунальним майном. Потім повернули, але не все – більшість приміщень віддали в оренду. Школі залишили тільки другий поверх: власне спортзал, кілька кабінетів для адміністрації та душ, який не працює. Термін оренди решти приміщень мав закінчитися минулого року.

Заступник директора школи Юрій Гречуха розповів: «Після закінчення договорів оренди планували на цих площах зробити зали техніко-тактичної підготовки, методичної підготовки, теоретичної підготовки, рекреаційний центр, додаткові кімнати для перевдягання. Душові треба зробити нормальні для хлопців та для дівчат. У подальшому планувалась реорганізація школи у центр олімпійської підготовки».

Замість кабінетів спортивної теорії – цех зі збирання меблів

Однак ці плани вже в минулому. Після закінчення договору оренди міськрада уклала інший договір – про купівлю-продаж. Покупцем став колишній орендатор, ВАТ «Мітрідат». Замість бажаних кабінетів спортивної теорії розташувався цех зі збирання меблів. 340 квадратних метрів «столярі» придбали за 300 тисяч гривень – ціна однокімнатної квартири у центрі Луганська.

Власники першого поверху натякають керівництву спортшколи, що будівля аварійна, вони навіть найняли людей для «незалежного обстеження». Водночас до прокуратури надійшла скарга буцімто від батьків вихованців спортшколи.

Директор ДЮСШОР №1 Валентин Колесник зазначив: «Двоє батьків нібито просто йшли й потрапили на прийом до обласного прокурора. Вони написали: «Зал в аварійному стані. Просимо забезпечити безпеку наших дітей». Написали, нібито у залі дах протікає, штукатурка відпадає, підлога провалюється, опалювання й туалет не працюють. Ми перевірили потім – у нас немає дітей з прізвищами, якими підписана заява».

Серед випускників школи відомі спортсмени

ДЮСШОР №1 спеціалізується на волейболі, футболі, тенісі і таеквондо. Багато її випускників виступають за українські команди, зокрема за луганську волейбольну команду європейського рівня «Іскра-Педуніверситет». Серед випускників ДЮСШОР – олімпійський чемпіон Володимир Беляєв, чемпіонка світу Ірина Родіонова, чемпіон Європи Костянтин Недобега.

Школу майбутніх чемпіонів комісія з міськради перевірила негайно: прокуратура встановила дводенний термін.

Заступник начальника управління комунальним майном Луганської міськради Володимир Анікєєв розповів: «Ми усі результати надали прокуратурі. У нас жодних претензій до цієї школи немає. Управління капітального будівництва надав висновок, що при візуальному огляді жодних проблем не виявлено. Якщо потрібно детально дослідити будівлю, на це піде близько місяця».

Хоча вад і не знайшли, звернення до прокуратури та перевірка залишиться в «історії питанням». І коли буде готовий висновок «незалежних експертів», найманих власником першого поверху, воно напевне відіграє свою роль. Аварійну споруду можна буде придбати за копійки, а школу виселити, щоб «забезпечити безпеку дітей».

ДЮСШОР №1 – остання спортшкола у Луганську, в якої ще залишився власний спортзал. Решту три вже виселили. Їхні вихованці займаються у залах звичайних шкіл, коли там немає уроків фізкультури. Схоже, у міськраді вже поставили хрест на закладі – цього року на утримання школи заплановано в 12 разів менше коштів, ніж минулого року. Лише одну тисячу гривень.
XS
SM
MD
LG