Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко-Ющенко: від латентної війни до відкритих ультиматумів?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведуча: Юлія Жмакіна
Гості Свободи: Олесь Доній – народний депутат (НУНС); Геннадій Задирко – народний депутат (БЮТ)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Юлія Жмакіна: Рубікон сьогодні, можна сказати, перейдено. Колись це мало статися.

Від практично односторонньої критики Президентом і його Секретаріатом уряду Тимошенко у наступ пішла політична сила Прем’єр-міністра. У той час, до речі, коли сама Юлія Володимирівна була у Страсбурзі на сесії ПАРЄ.

Заява БЮТ: діяльність Президента України становить одну з основних загроз незалежності України, її суверенітету.

БЮТ обвинувачує Президента в блокуваннях антикорупційних програм уряду, приватизації і в роздутті істерики навколо інфляції. І все заради перемоги на наступних президентських виборах, говориться у заяві БЮТ.

Відповідь Балоги не забарилася: заяви депутатів від БЮТ про можливу відставку нинішнього уряду свідчать про те, що прем’єр Тимошенко готується скинути з себе відповідальність за економічні прорахунки свого Кабміну.

Президент розвалює коаліцію, кажуть у БЮТ. Юлія Тимошенко розвалює коаліцію, кажуть у Президента. Всі ознаки кризи.

Чи зможе Україна знову найближчим часом пережити переформатування коаліції, зміну уряду, дострокові вибори. Усі ці питання постали після сьогоднішніх заяв.

Шановні гості, очевидно, що нічого нового сьогодні не сталося. Хіба що все проявилося більш публічно, більш яскраво і більш гостро.

Пане Доній, чи можна відсьогодні казати, що Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко опоненти? Олесь Доній: Те, що вони можливі конкуренти на наступних президентських виборах, про це говорили аналітики досить давно. Але те, що вони зараз стали опонентами чи, не дай Боже, ворогами, то я все-таки не став би говорити.

Все-таки у нас існує досі коаліція: БЮТ і НУНС. НУНС створена дев’ятьма партіями, одна з цих партій найбільша «НУ» є чітко президентською. Тобто, Президент фактично є одним з елементів, з яких складалася ця коаліція. Тому так просто вони не можуть перетворитися з союзників на опонентів.

А те, що сьогоднішня ситуація в парламенті і заява БЮТ проявили ті протиріччя, які там існують, то це факт. Раніше, як Ви правильно сказали, ці протиріччя були, можливо, латентні, про них знали і політики, і журналісти, здогадувалося суспільство, тепер же про ці протиріччя було заявлено вголос.

Я не думаю, що це на зміцнення політичної ситуації в країні. Але, з іншого боку, вона вже в нас настільки розгойдана, настільки розхитана, що, повірте, на населення більше впливатиме сьогоднішній дощ, аніж чергова заява чи там вихід однієї фракції на кілька годин з парламенту.

Ну, це безумовно, тому що країна спостерігає вже за цим усім, як за таким серіалом. І от сьогодні, мабуть, одна з найцікавіших серій.

Пане Задирко, про що свідчить ваша заява БЮТ, коли вже відверто говорите, що Президент є загрозою незалежності України? Те, що вже точка неповернення для БЮТ почалася, так?


Геннадій Задирко: Як на мене, то в державі відбуваються нормальні демократичні процеси. Все ж таки треба зважати, що державі 16 років, демократії ми вчимося. Повинні бути певні традиції. Зараз цих традицій немає. Як на мене, йде нормальний демократичний процес.

У принципі, мабуть, 5-6 років тому ми собі навіть і мріяти не могли, що сьогодні хтось там буде когось радикально критикувати.

Але насправді якщо звернути увагу, то дійсно була певна реакція з боку Секретаріату Президента. Реакції, наприклад, з боку фракції НУНС немає ніякої.

Як на мене, то в принципі, може, те, що ми заявили сьогодні, сприймається цією фракцією, тому що дійсно є певні проблеми, проблеми, коли Президент у Польщі робить такі заяви, які вищі посадові державні особи не можуть собі дозволяти робити. Є певне протистояння.

Коли ми сьогодні всі розуміємо, що дії уряду направлені на збільшення місцевих бюджетів, і сьогодні питання землі – це принципове питання, то ми не маємо ніякого права спокійно спостерігати, як розбазарюється земля не тільки в Києві, а й в багатьох інших місцях, і уряд, як ефективний уряд, у всьому цьому зробив певні кроки для того, щоб цього не відбувалося. Когось це не влаштовує. Тому сьогодні виникло це питання.

Насправді є необхідність з цього приводу поговорити. Але я вважаю, що нічого страшного в цьому немає, тому що сьогодні і БЮТ, і НУНС упевнені, що ми повинні зробити все можливе, щоб коаліція була життєздатною…

Шановні гості, якими будуть наслідки загострення сьогодні просто вже відкритого, що називається…

От ми чули, що Микола Томенко запропонував Ющенкові відпустити уряд Тимошенко і призначити наче «любий йому» уряд Януковича?

Чим закінчиться це загострення? Чи слід очікувати розвалу коаліції, відставки уряду або відставки Балоги, як кажуть деякі експерти? Чи може скластися інша коаліція в парламенті цього ж скликання?


Геннадій Задирко: Я хочу сказати, що коаліція буде працювати.

Всі сьогодні розуміють, що сподівання сьогодні народу України саме на демократичну коаліцію. Ми повинні зробити все можливе, щоб…

Як? Ви ж не голосували вже 150 років. Ніхто не бачив, чи є ще ця коаліція.

Геннадій Задирко: Є певні проблеми. Але я думаю, що ми знайдемо вихід з цієї ситуації.

Пане Доній?

Олесь Доній: Відставка Балоги навряд чи відбудеться…

Чому? Тому, що сказав Ющенко: Балога – це я. Це так назавжди тепер?

Олесь Доній: Ні, саме завдяки Балозі Ющенко повернув собі значну кількість формальних і неформальних повноважень і став одним з фаворитів наступної президентської гонки.

При всьому тому, що Балога дійсно значною мірою сприяє руйнуванню коаліції, загостренню ситуації всередині виконавчої влади, Ющенко навряд чи від нього відмовиться.

Щодо дострокових парламентських виборів, то наскільки мені відомо, такі варіанти зараз розглядаються, але поки що ніхто до них не готовий.

А про коаліцію, наслідки в коаліції?

Олесь Доній: Я думаю, що ми переживемо цю кризу. Завтра відбудуться нові наради. Ми спробуємо усунути кілька цих проблем.

Але мені здається, що голосування повинно бути все-таки не лише у форматі 226 голосів…

Голосування за що?

Олесь Доній: По будь-яких законопроектах, якщо вони якісні. Потрібно вчитися і залучати голоси опозиції, так само, якщо є нормальні законопроекти від опозиції, як був, наприклад, Трудовий кодекс… Мені прикро, що більшість коаліціантів не проголосували за нього, тому що ми живемо за трудовим законодавством ще радянських часів.

Отут, мені здається, потрібно бути вище своїх амбіцій суто політичних, ставати над ними. І парламент повинен працювати незалежно від розподілу на коаліцію і на опозицію. Парламент – це загальнопредставницький орган України.

Тобто, Ви обидва переконані, що парламент, особливо коаліція, вистоять після сьогоднішньої заяви БЮТ, що Ющенко є загрозою буквально що незалежності України?

Геннадій Задирко: Так, я вважаю, що ми вистоїмо. Я вважаю, що сьогодні є сенс Президенту, Секретаріату Президента, РНБО все ж таки подивитися на себе в дзеркало і зробити правильні висновки. Ми для цього зробимо все можливе, щоб коаліція працювала.

Я хочу сказати, що, навпаки, ми не плануємо йти у відставку і не хочемо, щоб хтось, як уже сказав Балога, «розгрібав» певні проблеми. Я хочу сказати, що наш уряд ефективний, він зробить все можливе, щоб мешканцям України жилося краще.

Олесь Доній: Нам би ніч простояти та ніч протриматися.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG