Доступність посилання

ТОП новини

Китай приймає у себе переговори щодо Ірану і береже свою рівновагу


Сергій Драчук Прага, 16 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – П’ять держав – постійних членів Ради Безпеки ООН та Німеччина проводять сьогодні чергові з низки переговорів про суперечливу ядерну програму Ірану. Але сьогоднішнє засідання має особливість: його вперше приймає в себе Китай, який досі не виявляв активності в цій справі. Для Пекіна ці переговори — непроста справа, треба не втратити рівноваги у відносинах із обома сторонами, з якими не хочеться сваритися.

Зустріч делегацій під час переговорів у Шанхаї, 16 квітня 2008 р.
Нинішні переговори в Шанхаї мають на меті далі обмірковувати пакет заохочень для Ірану – політичних, економічних і в галузі безпеки, щоб переконати Тегеран відмовитися від програми збагачення урану. Такий пакет уже пропонували Іранові 2006 року, але без успіху.

Як повідомив сьогодні помічник міністра закордонних справ Китаю Хе Яфей, учасники зустрічі – представники США, Росії, Великої Британії, Франції, Німеччини й самого Китаю, а також Європейського Союзу – узгодили «головний зміст плану» поновлення перерваних переговорів із Іраном на ядерні теми.

Водночас представник китайського МЗС без подробиць заявив, що вдалося подолати «не всі» проблеми.

За його словами, тепер учасники зустрічі подадуть про неї звіти владам своїх країн, і після того, як розбіжності подолають, цей план запропонують Іранові.

Тегеран від свого не відступає

Тегеран постійно відкидає і пропозиції допомоги, і накладені санкції й заявляє, що ніколи й ні за що не відмовиться від свого права збагачувати уран задля мирної атомної енергетики.

Щойно з тиждень тому, 8 квітня, ця країна відзначала нове свято – Національний день ядерних технологій. Президент Ірану Махмуд Ахмадинеджад тоді заявив: «Сьогодні почалося встановлення 6 тисяч нових центрифуг, і ми почали робити нові досягнення… Ці технічні й промислові досягнення в ядерній галузі неймовірні».

Міжнародна спільнота тим часом побоюється, що Іран під прикриттям заяв про мирну енергетику хоче насправді здобути ядерну зброю. Згадана заява тільки посилює ці побоювання.

Уже наявні в Ірану, як вважають, близько 3 тисяч центрифуг для збагачення урану в принципі можуть дати змогу виробляти достатню кількість високозбагаченого урану для створення такої зброї. Іще 6 тисяч помітно посилять таку теоретичну здатність. А ще Тегеран уже давно обіцяє встановити упродовж кількох років загалом 50 тисяч центрифуг.

Про небажання компромісів із боку Тегерана, на думку оглядачів, свідчить і те, що зустріч директора Міжнародної агенції з атомної енергії Мохамеда ель-Барадея з чільним іранським урядовцем в атомних справах Голямрезою Агазаде, заплановану на початок цього тижня, раптово й без пояснень скасували.

Пекін ризикує рівновагою відносин, але не дуже

За таких обставин Китай, кажуть спостерігачі, пішов на дипломатичний ризик, приймаючи нинішню зустріч попри свою дотепер пасивну позицію з іранського питання.

Як вважають, китайські урядовці не хочуть ображати Іран, який є для Китаю третім за обсягами постачальником нафти.

Але водночас Пекін не хоче й сваритися зі США, які домагаються твердішої позиції щодо Тегерана.

Саме тому, на думку оглядачів, Китай і вирішив прийняти переговори на тему, яка виглядає позитивно, хоча й є насправді другорядною, – про можливість розширити пакет заохочень Іранові.

Як кажуть спостерігачі, враховуючи дотеперішні відмови Тегерана прийняти ці заохочення в обмін на ліквідацію своєї ядерної програми, важко очікувати, що Іран схвально відгукнеться про можливі нові, хай навіть і сприятливіші для нього, пропозиції.
XS
SM
MD
LG