Доступність посилання

ТОП новини

Вижити на копійки: 28% українців живуть за офіційною межею бідності


Леся Бакалець Київ, 16 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Карколомний ріст цін автоматично тягне за собою підвищення рівня бідності. На думку експертів Програми розвитку ООН в Україні, успіхи, яких країни Східної Європи досягли у подоланні бідності за останні 10 років, наразі під загрозою. Які ж основні причини бідності та як з нею боротися – відповіді на ці питання шукали сьогодні у Києві іноземні та українські експерти на міжнародній конференції з питань подолання бідності.

В Україні бідність має інший характер, ніж у світі, вважає координатор системи ООН в Україні Френсіс О’Донелл. Вона існує за умов розвинутої промисловості, висококваліфікованої робочої сили і відносно низького рівня безробіття. А це означає, що й причини української бідності інші.

«Для України бідність є досить новим явищем, причиною якого є перерозподіл ресурсів під час історичних змін в країні на шляху до ринкової економіки», – зазначив Френсіс О’Донелл.

Офіційна межа бідності – 430 гривень, тобто близько 90 доларів у місяць на одну особу. 28% населення України живуть за цією межею – свідчить офіційна статистика. І це незважаючи на стійкий рівень економічного зростання від 2000 року.

Найгірша ситуація в українському селі – там тих, хто живе за межею бідності 40%. Однак, наголошує ПРО ООН – питання бідності у списку національних проблем в Україні стоїть далеко не на першому місці.

В Україні може розвинутись «спадкова бідність»

Директор Інституту демографії на соціальних досліджень Елла Лібанова застерігає, що в країні може розвинутись і так звана «спадкова бідність».

«Передумови я можу стверджувати, що є. Тому що сьогодні діти з бідних сімей не отримують якісної освіти, зрозуміло з яких причин. І вони фактично приречені на те, що в дорослому житті вони не будуть такими конкурентоспроможними на ринку праці, як бажано», – зауважила Елла Лібанова.

Тим часом у Міністерстві праці та соціальної політики переконують – зменшити бідність можна тільки за умови соціальної справедливості. Тобто встановлення гарантій рівності громадян перед законом, забезпечення рівних можливостей соціального та матеріального добробуту. І називають позитивні цифри: за останній рік реальна заробітна плата населення зросла на 12,5%.

В Олександри Кужель, екс-радника Національного банку, є свій метод боротьби з бідністю. Вона каже, що запропонувала його ще у 2004 році: «Єдина можливість подолати бідність у всьому світі, всі знають, це мікрокредитування. Тобто надати населенню можливість почати якусь свою справу».

Експерти стверджують, за останні 17 років низка реформ, включаючи пенсійну, медичного обслуговування та системи соціальної допомоги так і не були виконані. А саме вони мають виняткове значення для зменшення бідності в Україні.
XS
SM
MD
LG