Доступність посилання

ТОП новини

Демократія цвіте тоді, коли політичні лідери керуються правдою, – Бенедикт ХVI


Петро Войцеховський Вашингтон, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Високих іноземних гостей приймають у Білому Домі майже щодня. Але візит Папи Римського Бенедикта ХVI відрізняють особлива урочистість та кількість присутніх. Привітальну церемонію відвідали понад 9000 гостей – рекордна кількість для прийнять у Білому Домі. Знаменита Південна галявина Білого Дому перетворилася на щось подібне до київського Майдану – там встановили великий плазмовий екран, щоб усі присутні могли бачити, що відбувається у центрі.

«Демократія цвіте лише тоді, коли політичні лідери й ті, кого вони представляють, керуються правдою та несуть мудрість, яка походить від твердих моральних переконань». Так заявив Папа Римський Бенедикт ХVI у своїй промові на зустрічі з Президентом США Джорджем Бушем у Білому Домі, яка відбулась 16 квітня.

Вперше за всі роки свого президентства Джордж Буш зустрічав іноземного гостя ще в аеропорту – на авіабазі Ендрюз, за день до офіційної церемонії у Білому Домі. Символічно також, що Бенедикт ХVI відвідав Білий Дім у день свого народження – йому виповнився 81 рік. Це теж додало святкового настрою усій церемонії прийняття.

Духовні засади свободи

Обидва світові лідери у промовах наголошували на зв’язку американських ідеалів свободи та демократії із моральними підвалинами релігійної віри.

Джордж Буш зазначив, що в американському суспільстві гармонійно поєднуються розум і віра, прагнення до інновацій та визнання давніх та непохитних людських істин.

Бенедикт ХVI, у свою чергу, з повагою говорив про американську історію боротьби за свободу та громадянські права як прояв великої духовної сили, яка викликає захоплення у всьому світі, і зазначив, що поважає засадничі принципи американського суспільства.

Політичні контексти

Питання світової політики були присутні у заявах Папи Римського та Президента Сполучених Штатів на, так би мовити, контекстуальному рівні. Наприклад, хоча вони прямо не згадували іракську війну або інші гострі міжнародні теми, сказані ними слова, безперечно, стосувалися таких тем. Бенедикт ХVI, наприклад, говорив про те, що «конфлікти треба вирішувати терплячими зусиллями міжнародної дипломатії» та про необхідність утверджувати у світі справедливість та гідні умови для життя людей, маючи на увазі допомогу бідним.

Натомість Президент Буш зазначив: «У світі, в якому деякі використовують ім’я Боже для виправдання актів терору, убивства і ненависті нам потрібне Ваше послання про те, що Бог є любов. І прийняття цієї любові є найліпшим шляхом для того, щоб відвернути людей від вчення фанатизму та тероризму».

Бенедикт ХVI зауважив, що він щасливий бути гостем усіх американців, проте зрозуміло, що його візит, насамперед, має велике значення для Католицької церкви в Америці. Адже лише вдруге за всю історію і вперше за тридцять років провідник католицької церкви відвідує Сполучені Штати – країну, де живе близько 70 мільйонів католиків, які знають про нього, як кажуть, дуже мало. Очікують що цей візит сприятиме підвищенню авторитету Католицької церкви, який в останні роки потерпів внаслідок гучних скандалів навколо окремих священників цієї церкви.

Після відвідин Білого Дому Бенедикт ХVI відслужив вечірню службу та виступив перед зібранням католицьких єпископів у найбільшому католицькому соборі Вашингтону. Серед інших запланованих подій візиту буде служіння меси на бейсбольному стадіоні, виступ у Католицькому університеті, а також візит до штаб-квартири Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку.

Матеріал до теми:

• Бенедикт XVI: три роки на Петровому престолі
XS
SM
MD
LG