Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський регіон: потрібна співпраця з ЄС


Богдана Костюк Київ, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Україна прагне ширшої співпраці країн Чорноморського регіону з Європейським Союзом. Про це у Києві заявив міністр закордонних справ Володимир Огризко на сьогоднішньому засіданні країн-учасниць Організації Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС). Цього місяця Україна передає головування у цій організації Албанії і підбиває підсумки своєї піврічної роботи на чолі цієї організації.

«Безпека. Стабільність. Економічний розвиток» – під таким гаслом у Києві сьогодні відбулося засідання керівників міністерств закордонних справ. У ньому взяли участь представники 12 держав ОЧЕС, а також спостерігачі від Європейської комісії та ОБСЄ.

Серед головних здобутків головування в організації України представники Азербайджану і Грузії назвали розробку концепції енергетичної безпеки та диверсифікації постачання енергоджерел із Каспію до Європи. На думку представників Молдови, надзвичайно важливою є ініціатива України з розв’язання Придністровської кризи. Болгарії імпонують гуманітарні ініціативи українських науковців. Росіянам же до душі ідея побудувати транспортне кільце довкола Чорного моря,проект розробили фахівці українського уряду.

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що ОЧЕС перестав бути клубом сусідів і приносить реальні результати.

«Ми активізували співробітництво у галузі транспорту, співробітництво між митними відомствами, у галузі освіти, технологій, малого і середнього бізнесу, відбулися зустрічі міністрів енергетики і транспорту. Особливий акцент ми зробили на співпраці з Євросоюзом: у лютому відбулися дуже серйозні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС та розширеного Чорноморського регіону», – підбив підсумок український міністр.

Звичайно, кожна з країн – членів ОЧЕС має власні інтереси, і не завжди ці інтереси збігаються з пріоритетами інших. Скажімо, Росія прагне зберегти контроль над нафто- і газопроводами та основними вантажопотоками на залізницях, Україна гранично зацікавлена у диверсифікації джерел енергоресурсів, а Туреччина спрямована на розширення експорту до східноєвропейських та євразійських країн і встановлення свого регіонального лідерства.

Володимир Огризко нагадав, що для підтримки проектів країн Чорноморського регіону ЄС затвердив програму «Чорноморська синергія».

Співпраця з ЄС важлива для стабільності в регіоні

Українські експерти наголошують: поза співпрацею між ОЧЕС та Євросоюзом стабілізації у Чорноморському регіоні важко досягти. Старший науковець Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Максименко нагадує, що в листопаді минулого року відбувся перший безпековий форум у рамках ОЧЕС та Євросоюзу.

«Це дуже важливо: поглиблення та поширення співпраці з Євросоюзом саме у рамках документу «Чорноморська синергія» буде сприяти якраз врегулюванню конфліктів у Чорноморському регіоні і слугуватиме для поліпшення економічного, політичного і соціального становища у регіоні і всіх його країнах. Важливим є формування «єдиного голосу» ОЧЕС для поширення взаємодії з іншими міжнародними організаціями», – вважає експерт.

За підсумками київського засідання підписано Декларацію пріоритетів діяльності Організації та її співпраці з програмою «Чорноморська синергія» Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG