Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську розгортається безпрецедентна справа квартирного шахрайства


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Дніпропетровську цими днями має розпочатися судове слухання безпрецедентної справи. Уперше за часи незалежності України на лаву підсудних сяде державний нотаріус, якого правоохоронці звинувачують у тому, що той допомагав шахраям обдурювати беззахисних людей і відбирати в них квартири. За попередньою інформацією, за три роки злочинне угруповання ошукало півтора десятка власників.

Жертвами «квартирних» шахраїв передусім ставали самотні літні люди та ті, хто зловживав алкоголем. Троє обвинувачених, співробітники ріелторської фірми, збирали інформацію про потенційні жертви, знайомились із ними і пропонували свої послуги. Четвертий учасник змови, державний нотаріус, займався оформленням документів.

Пенсіонерка пані Ніна втратила житло три роки тому. Досить пристойні, як їй видавалося, люди з агентства нерухомості запропонували обміняти її двокімнатну квартиру в не найгіршому районі міста на однокімнатну з доплатою. Гроші пропонували чималі, жінка сподівалася на пристойне існування упродовж кількох років. Доручення на право розпоряджатися своїм майном підписала, не дуже вчитуючись. І от опинилася у мало придатній для життя комірчині.

«Він мені навіть не показував нову квартиру. Налаштовував так: викидай все, викидай всі речі, мовляв, гроші у тебе будуть. А грошей я навіть у руках не тримала», – розповідає жінка.

Скільки таких, як пані Ніна, ошукали ці квартирні аферисти, правоохоронці точно не знають. В управлінні боротьби з організованою злочинністю обласної міліції кажуть: щонайменше 14. Принаймні, матеріали щодо такого числа випадків уже зібрали і передали до прокуратури, а слідчі працюють і далі. Четверо із 14 жертв не дожили до початку судового процесу.

Довести провину буде нелегко

Складність цієї справи, як і багатьох інших, у тому, що провину довести буде важко. Державний нотаріус допомагав оформлювати необхідні документи так, що комар носа не підточить, швидко і грамотно. Господарів квартир викидали на вулицю у прямому сенсі: більшість стали безпритульними.

Про ці труднощі говорить заступник начальника слідчого відділу УМВС в області Олександр Мірошниченко: «Наразі нотаріус каже, що засвідчував особистість людей, які приходили і давали доручення на майно. Як ми можемо довести протилежне? Та ніяк. Підпис є, а у якому стані людина давала підпис, ми не знаємо».

Начальник УМВС у Дніпропетровській області Олександр Бобильов вважає справу з квартирними аферистами найрезонанснішою у регіоні з початку року. У першому кварталі, за даними міліції, на Дніпропетровщині затримали учасників семи організованих злочинних груп. Розкрити злочини з квартирними махінаціями, кажуть, було найважче: правоохоронцям бракує досвіду. Складною керівникові міліції видається і доведення провини обвинувачених у суді: зазвичай вину в подібних аферах довести дуже важко, а часом взагалі неможливо.

У випадку ж із цією злочинною групою слідчим дещо пощастило: серед потерпілих є чоловік, котрий може довести підробку документів на продаж свого житла – у день, яким позначені нібито підписані ним папери, він перебував у реанімації.

Злочини з нерухомістю – як епідемія

Правоохоронці кажуть: злочини з нерухомістю в Україні набувають характеру епідемії. «Чорних» маклерів неабияк підігріває попит на квартири і досить високі ціни: нині у Дніпропетровську квадратний метр житла коштує приблизно 2 тисячі доларів.

За даними міліції, в Україні квартирні аферисти застосовують близько ста способів заволодіння чужим майном. Фахівці кажуть: доки не ухвалений закон про рiелторську діяльність, власники житла не захищені від шахраїв.

Щороку в Україні на їхній гачок потрапляють сотні людей. У групі ризику, як і раніше, самотні та любителі зазирнути до чарки.
XS
SM
MD
LG