Доступність посилання

ТОП новини

Москва може влаштувати в Криму «друге Косово» в разі вступу України до НАТО; у Варшаві чекають на все нових українських студентів (Огляд польської преси)


Єва Поштар Варшава, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – Польська преса у четвер обговорює можливі дії Росії після входження України до НАТО, підсумки першої половини терміну президента Леха Качинського та перспективу появи пам’ятника американському президенту Рональдові Рейґану у Варшаві.

Україна не хоче російського флоту в Криму, повідомляє в четвер щоденник «Ґазета виборча». Оглядач щоденника зауважує, що Севастополь упродовж 300 років був вікном Росії у Чорне море. Після втрати Севастополя Росія матиме ускладнений доступ до транспортного коридора енергоносіїв, що веде з Кавказу у Західну Європу. Хто знає, чи перспектива втрати морського порту в Криму не є головною причиною гнівної реакції Москви на заяви України про вхід до НАТО. Відплата Росії буде брутальною, вважає коментатор «Ґазети виборчої». Розпалюючи в Криму національну ворожнечу, Москва може довести ситуацію там до утворення другого Косова. Це, на думку оглядача газети, можливо, оскільки президент Росії Володимир Путін під час саміту НАТО в Бухаресті, як пише газета, ставив під сумнів існування української державності.

Тижневик «Впрост» підбиває підсумки першої половини терміну президента Польщі Леха Качинського. Останнім часом рейтинг підтримки президента Качинського в польському суспільстві постійно падав, зауважує тижневик. Однак, коли преса детально повідомляла про його боротьбу у Бухаресті на саміті НАТО за надання Україні та Грузії Плану дій для членства, рейтинг президента почав зростати. Останні події надихнули Леха Качинського енергією для політичної боротьби, цитує тижневик співробітника президента.

У столичному додатку газета «Дзеннік» закликає: «Гей, соколи, прибувайте вчитися до Варшави!» До такого заклику спонукують щоденник результати ярмарку «Навчання та кар’єра», який минулого тижня закінчився у Києві. Варшавський стенд користувався найбільшим зацікавленням серед відвідувачів ярмарку, повідомляє «Дзеннік». І зараз у польській столиці українців найбільше серед іноземних студентів, а після ярмарку їхнє число може далі значно збільшитись. У Варшаві хоче навчатись багато українських громадян із польським корінням. Їм сприятиме закон про «карту поляка», який набув чинності у квітні, наголошує газета.

Щоденник «Polska. The Times» приносить вістку про те, що мерія польської столиці має вирішити, де поставити перший у Європі пам’ятник американському президенту Рональдові Рейґану: чи біля посольства США, чи в іншому місці. Столиці треба поспішати, адже Ґданськ і Катовіце також хочуть мати в себе пам’ятник Рейгану, президентові США, який мав великі заслуги у боротьбі з комунізмом, зазначає газета.

Щоденна бульварна газета (або, як говорять поляки, «міцно кольорова») «Super Express» вирішила перевірити, як польська столиця готується до проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. Міська влада переконує усіх, що Варшава встигає з підготовкою до Євро-2012, однак робітники на будівельних майданчиках столиці поводяться як черепахи, каже газета. Замість того, щоб будувати автошляхи, вони п’ють водичку або курять, повідомляють кореспонденти газети і ілюструють своє твердження фотографіями. Певно, з огляду на це на останню прес-конференцію про стан підготовки Варшави до футбольного чемпіонату не прибула мер польської столиці Ханна Ґронкевич-Вальц, припускає газета «Super Express».
XS
SM
MD
LG