Доступність посилання

ТОП новини

У світі зростають протести проти біопального


Мар’яна Драч Прага, 17 квітня 2008 (RadioSvoboda.ua) – У часи, коли ціни на нафту у світі щодня б’ють нові рекорди, біопальне – паливо з рослин – виглядає як відповідь на один із головних викликів сьогодення. Проте невдоволення таким виробництвом зростає: чи варто перетворювати харчі на пальне?


Урожай приблизно однієї п’ятої частини кукурудзяних плантацій Америки йде на виробництво етанолу. У Бразилії, найбільшому виробникові біопального у світі, його виробляють із цукрової тростини. А у Великій Британії цього тижня почав діяти закон, за яким весь бензин і дизельне паливо має включати два з половиною відсотки біопального.

Але через зростання цін на харчі дедалі частіше лунає критика такого підходу. Наукові радники Євросоюзу закликають ЄС відмовитися від планів до 2020 року мати десяту частину всього пального біологічного походження. Доповідач ООН з питань харчів Жан Зіґлер цього тижня назвав масове виробництво біопального «злочином проти людства».

Джанет Ларсен із Інституту землі у Вашингтоні так пояснює таку стурбованість: «Через зростання попиту на збіжжя, яке ми перетворюємо на етанол, як пальне для машин, минулого року був великий стрибок цін на харчі: подвоїлася вартість зернових, до рекордних рівнів зросли ціни на кукурудзу, соєві боби. Для людей у державах із низькими доходами, які імпортують пшеницю, це означає, що треба глибше залізти в кишеню, щоб вижити».

Разом із тим оглядачі закликають врахувати й інші чинники, що породили продовольчу кризу – такі, як зростання вартості добрив і транспортування харчів. Крім цього, населення планети росте, і люди хочуть їсти краще.

Лунає думка й про те, що деякі види біопального навіть шкідливіші для довкілля, ніж традиційне пальне, залежно від того, скільки енергії йде на переробку і виробництво готового продукту.

Але головне суперечливе питання – чи варто засаджувати землю рослинами для пального, якщо там можна збирати врожай для людей і худоби.

Можливо, відповіддю на це може бути біопальне «другого покоління», яке виробляють, наприклад, не з зерна, а з соломи. Щоправда, експерти кажуть, що такі види пального з рослинних відходів можна буде широко використовувати не раніше ніж через 5 років, та й то, якщо правильно вкладуть гроші.
XS
SM
MD
LG