Доступність посилання

ТОП новини

Путін в обіймах «друга» Сильвіо на Сардинії


Наталка Кудрик Рим, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – На італійському курорті на острові Сардинія завершується сьогодні зустріч двох політиків, і як вони себе називають, двох «старих друзів» – Сильвіо Берлусконі та Володимира Путіна. Перший – щойно обраний прем’єр-міністром Італії, другий – готується стати прем’єр-міністром Росії. Як зауважують у Римі, приймаючи кремлівського господаря, пан Берлусконі не просто відновлює дружні зв’язки, а нагадує Євросоюзу, що відносини з Росією мають бути теплішими і міцнішими.

Після парламентських виборів, що завершилися в понеділок, у 71-літнього переможця Берлусконі голова йде обертом. Він намагається встигнути скрізь: ділить портфелі у новому кабінеті, рятує збиткову авіакомпанію «Alitalia», а ще треба їхати до Неаполя вигрібати купи сміття.

Новий старий глава італійського уряду, не дочекавшись офіційного призначення, взявся відразу за роботу і на зовнішньому фронті. Дводенний візит Путіна має приватний характер, але обидва лідери обговорюють міждержавні відносини. Передусім енергетичну співпрацю і, можливо, участь російського авіаперевізника «Аэрофлот» у купівлі компанії «Alitalia».

Говорячи про важливість тісних стосунків Рима і Москви, Сильвіо Берлусконі зазначив: «Італія отримує від Росії майже 30% нафти і газу. Там є надзвичайні можливості для наших енергетичних компаній «Енель», «Ені» та інших фірм, котрі бажають працювати в Росії».

«Росія — це частина Заходу»

На острові Сардинія під дахом розкішної вілли «Чертоза» політики обговорюють також стосунки Росії і ЄС, які за словами Берлусконі, «останніми роками погіршилися». Стосовно майбутньої ролі Італії у цьому діалозі журналіст «La Stampa» Джузеппе Дзаккарія зауважив: «В обмін на тісну енергетичну співпрацю Італія може запропонувати Путіну наступне: з огляду на нинішні розходження між Сполученими Штатами, Росією та Євросоюзом Рим відіграватиме роль «своєрідної подушки», щоб зменшити це тертя. І передусім Італія намагатиметься шукати шляхів улагодження надто складного питання Косова».

Сильвіо Берлусконі завжди вихвалявся «великою дружбою» з Володимиром Володимировичем. Нині він вирішив надати цій дружбі політичного наповнення, зауважують експерти. «Не треба ставитися до Росії з прохолодою, – цитує новоспеченого прем’єра «La Repubblica», тому що Росія — це частина Заходу». Не важливо, що Путін іде з Кремля, адже він залишається в Росії політиком номер один. А з Берлусконі будуть ще й колегами, один і другий невдовзі офіційно отримують повноваження прем’єр-міністрів.
XS
SM
MD
LG