Доступність посилання

ТОП новини

Недовіра міському голові Івано-Франківська: політична заангажованість чи метод попередження?


Галина Добош Івано-Франківськ, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 26-та сесія Івано-Франківської міської ради висловила недовіру міському голові Вікторові Анушкевичусу. За це проголосували фракції «Наша Україна», БЮТ, депутатські групи «Пора» та Партії регіонів. Проти були однопартійці мера по УНП. Міський голова наклав на рішення депутатів вето.

Питання про недовіру міському голові Вікторові Анушкевичусу вніс депутат від Партії регіонів, редактор газети «Прикарпатська правда» Богдан Федьків. За його словами, то була реакція на «систематичні порушення регламенту роботи голови і одноосібне прийняття ним рішень» та на «утиски свободи слова» – звільнення керівника ТРК «Вежа», судову заборону трансляції фільму про зловживання мера.

«Рішення має не стільки юридичні наслідки, скільки морально-політичні. Йдеться не про відставку. Це не відставка ще, але перший крок до неї», – сказав депутат-регіонал.

Протистояння в Івано-Франківській міській раді триває майже рік. Його проявами були земельні скандали, відставка заступників мера. В опозиції до мера – фракції БЮТ, «Наша Україна». Сам міський голова – представник УНП.

Висловлення недовіри, за його словами, – це результат політичної заангажованості міської ради. А найбільш деструктивною силою Віктор Анушкевичус називає фракцію БЮТ, яка, як він каже, «бере на себе функції КРУ, прокуратури, судів».

Бажання взяти під контроль усі ресурси міста?

«Політична заангажованість чітко прослідковується навіть у тому, що, не заслухавши звіт, не отримавши відповіді на питання, не вказавши чітко звинувачення, тобто без жодних аналітичних викладок ухвалили таке рішення. Основна причина – це намагання взяти під контроль міського голову і відповідно ті ресурси, які має місто. Така тенденція і по цілій Україні – це і Суми, це і Миколаїв, Одеса, Тернопіль, Луцьк. І я вважаю, що такі рішення, які ухвалюються радами, це просто нищення місцевого самоврядування», – заявляє Віктор Анушкевичус.

Мер Івано-Франківська наголошує, що його обирали люди персонально, а не за політичними брендами чи закритими списками.

Народний депутат, колишній голова Івано-Франківської облдержадміністрації Роман Ткач вважає винними в ситуації обидві сторони. За його словами, найбільша проблема в тому, що з самого початку не було виписано стратегії міського голови і обраних депутатів на розвиток міста, тобто «не були прописані проблеми, котрі б і об’єднали і голову, і депутатів, і консолідували їхні зусилля заради виборців міста».

На рішення міської ради про недовіру мер Івано-Франківська наклав вето ще в сесійній залі. Подолати його депутати можуть у 10-денний термін, набравши дві третини голосів – 41. Наразі робота територіальної виборчої комісії заблокована, вісім нових депутатів не можуть поповнити міську раду.
XS
SM
MD
LG