Доступність посилання

ТОП новини

Берлусконі: стосунки Євросоюзу з Росією мають бути кращими


Наталка Кудрик Рим, 18 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Володимир Путін завершив свій останній закордонний візит як президент Росії. На італійському острові Сардинія він провів переговори з Сильвіо Берлусконі, коаліція котрого перемогла на нещодавніх парламентських виборах. Обидва лідери підтвердили свої тісні дружні стосунки, а Берлусконі пообіцяв поліпшити відносини Росії з Євросоюзом.

Із переконливою перемогою на виборах медіамагната Сильвіо Берлусконі привітали багато світових лідерів, але право першої зустрічі отримав саме російський «давній друг» Володимир Путін. Надто приязні стосунки двох політиків почалися ще за попереднього прем’єрства Берлусконі у 2001–2006 роках.

Така «велика дружба» нині не всім до вподоби, насамперед на теренах євроспільноти. Чимало європейських лідерів побоюються, що з поверненням Берлусконі політичний та енергетичний вплив Москви на Європу у майбутньому лише збільшуватиметься.

І дружба, і бізнес

Попри приватний характер зустрічі, Путін і Берлусконі говорили багато про спільні бізнесові інтереси двох країн. Російський президент прибув до Сардинії з Лівії, де домовився про співпрацю між російським «Газпромом» і Національною нафтогазовою компанією Лівії.

Із цієї північноафриканської країни Італія отримує газ через трубопровід італійської компанії ENI.Тому Путін та Берлусконі зачепили тему можливого будівництва другого газогону з Лівії за участю російського газового монополіста.

Володимир Путін, зокрема, повідомив: «Італійська компанія ENI отримала доступ до роботи на території Росії, і «Газпром» сподівається у відповідь отримати дозвіл на здійснення проектів в інших країнах, особливо у Лівії. Ми маємо багато спільних проектів, від видобутку енергоресурсів до розвитку енергоструктур».

«Газпром» уже успішно працює з італійською енергокомпанією у спорудженні південноєвропейського газогону через Чорне море в обхід території України. Росія, котра постачає понад чверть природного газу, що споживається у країнах ЄС, прагне посилити свої позиції через нових партнерів у Північній Африці.

Не лише труби, а й літаки

Поза цим два лідери оголосили про повернення російського авіаперевізника «Аерофлот» до порятунку збиткової італійської державної авіакомпанії Alitalia після того, як по суті зірвалися переговори про це з об’єднанням компаній Air France та KLM.

«Коли переговори з Air France завершаться, італійська сторона готова розширити коло для інших претендентів. Російський «Аерофлот» повідомив про свою зацікавленість, і ми домовилися з президентом Путіним, що представники «Аерофлоту» і Alitalia можуть сісти за стіл переговорів», – не приховуючи задоволення, повідомив на Сардинії Сильвіо Берлусконі.

Перед виборами він обіцяв не продавати вітчизняну компанію закордонним партнерам, а влаштувати її викуп за сприяння італійських підприємців.

Італія підтримає Росію в Європі

Берлусконі, беручи на себе роль адвоката Росії в Євросоюзі, наголосив, що відносини Москви і Брюсселя мають бути теплішими і значно кращими.

Із поверненням італійського багатія у крісло прем’єра і на міжнародну політичну арену у місцевих оглядачів немає сумніву, що стосовно євроатлантичних намагань України голос Рима лунатиме в унісон із керівництвом Росії, а не Сполучених Штатів.

Під час прес-конференції на Сардинії Володимира Путіна запитали й про його нібито можливе розлучення з дружиною Людмилою і нібито майбутній шлюб із молодою російською гімнасткою Аліною Кабаєвою. Путін категорично заперечив подібні розмови, жартівливо додавши, що він любить усіх жінок Росії, а потім таки наголосив: «Звичайно, суспільство має право знати про життя публічних осіб, але навіть у цьому існують певні межі. Це приватне життя, і ніхто не має права втручатися у нього».

Матеріали до теми:

• Як повернення Сильвіо Берлусконі вплине на українсько-італійські відносини? • Третє повернення Берлусконі
XS
SM
MD
LG