Доступність посилання

ТОП новини

З’їзд Партії регіонів проголосував за Януковича, за державність російської мови і проти НАТО


Віктора Януковича одноголосно переобрали на голову партії. Також з’їзд затвердив нову програму партії, в якій збереглися вимоги переходу до парламентсько-президентської форми правління, децентралізації влади з переданням щонайбільших повноважень у регіони, надання російській мові статусу державної і позаблоковості України. У зовнішній політиці Партія регіонів виступає за збереження курсу на повноправне членство України в Європейському Союзі й за необхідність розвитку стратегічного партнерства з Росією, США, сусідніми країнами і країнами – учасницями СНД. 11-й з’їзд Партії регіонів у Києві в суботу був закритий для преси.


Віктора Януковича одноголосно переобрали на голову партії. Відтак він автоматично обійме ще дві посади – голови політради і голови президії політради. Так передбачає нова редакція статуту, що її затвердив з’їзд.

Також з’їзд затвердив нову програму партії, в якій збереглися вимоги переходу до парламентсько-президентської форми правління, децентралізації влади з переданням щонайбільших повноважень у регіони, надання російській мові статусу державної і позаблоковості України.

У зовнішній політиці Партія регіонів виступає за збереження курсу на повноправне членство України в Європейському Союзі й за необхідність розвитку стратегічного партнерства з Росією, США, сусідніми країнами і країнами – учасницями СНД.

З’їзд обрав і 12 заступників голови партії, до числа яких уже не потрапила секретар РНБО Раїса Богатирьова; вона автоматично стала лише членом політради як народний депутат.

11-й з’їзд Партії регіонів у Києві в суботу був закритий для преси. Всі повідомлення про нього поширювала прес-служба самої партії.

* * * * * * * * * * *

Із виступу Віктора Януковича, як його передала прес-служба (переклад із російської):


«…Якби Партія регіонів залишилася при владі, Україна була б цілком іншою державою – економічно розвиненою, успішною й квітучою…

Але маніпуляції помаранчевих сил призвели до того, що сьогодні нам доведеться говорити про проблеми, які виходять далеко поза рамки суто партійних проблем.

Ідеться про долю країни, про серйозні загрози, які виникли через накопичення критичної маси суперечностей поміж владною коаліцією й інтересами держави…

І цей перманентний конфлікт триватиме доти, доки народ нарешті не пересвідчиться: шлях, запропонований помаранчевими, веде в нікуди.

Україна ніколи не стане квітучою державою, доки в ній не буде створена коаліція, здатна керувати державою. І я впевнений, що створення такої коаліції неможливе без Партії регіонів.

Я також хотів би сказати, що спроби втягнути народ проти його волі до тих чи інших військово-політичних блоків завжди будуть приречені на провал.

Розрив історичних зв’язків із Російською Федерацією призведе до катастрофічних наслідків у соціально-економічному розвиткові країни і до трагедії в долях мільйонів наших співвітчизників.

Факт сповзання країни до катастрофи настільки очевидний, що на сполох забила не лише Партія регіонів…

Це означає, що ми стоїмо на порозі реальної кризи влади, яка може закінчитися дочасними виборами.

Можливо, буде зроблено спроби якимсь чином зберегти коаліцію, якої де-факто не існує.

Водночас варто розуміти, що єдиною силою, здатною врятувати країну від лиха, залишається Партія регіонів.

Тільки ми – партія з підтримкою більшої частини суспільства – є тим якорем, який зможе втримати судно з назвою «Україна» від небезпеки бути зірваним ураганом гіперінфляції й викинутим на скелі політичного й економічного розвалу…

Необхідність підготувати нову редакцію програми диктує час. Чинну програму ми розробляли 10 років тому…

Відтоді багато що змінилося. Не змінилися лише засади, які об’єднали навколо нас мільйони громадян України.

У сфері внутрішньої політики це перехід до парламентсько-президентської моделі керування державою, децентралізація влади з переданням щонайбільших повноважень у регіони, надання російській мові статусу другої державної, позаблоковий статус України, перетворення України на найпривабливішу для інвестицій державу в регіоні Середньої і Східної Європи.

У зовнішньополітичній сфері це, перш за все, збалансована політика. Її пріоритетами залишатиметься курс на повноправне членство в Європейському Союзі, розвиток стратегічного партнерства з Російською Федерацією, Сполученими Штатами Америки, країнами – сусідами й учасницями СНД.

Хочу особливо наголосити на важливості, що її наша партія приділяла й приділятиме розвиткові співпраці з Росією.

Події останнього часу підтвердили, що принципова позиція Партії регіонів у питаннях, які можуть вплинути на безпеку нашого північного сусіди, а отже, й України, зміцнили нашу підтримку в суспільстві.

Це значить, що ми правильно розуміємо світосприйняття мільйонів співвітчизників, а наша позиція відповідає їхнім сподіванням і надіям.

Те саме стосується й питання про надання російській мові статусу другої державної.

Ми підтримуємо роль української мови як однієї з невід’ємних складових української державності.

Водночас ми – послідовні прихильники гасла «Дві мови – один народ!»

Як європейці за духом, підтримуючи європейські традиції, ми й надалі домагатимемося законодавчого закріплення за регіонами права запроваджувати на своїй території другу офіційну мову, яка матиме рівні права з державною…

Нинішня політична ситуація складається таким чином, що Партія регіонів повинна бути готова щомиті виступити як стабілізувальна сила, здатна не допустити виходу політичної кризи поза критичну позначку.

Уже сьогодні центральні органи влади працюють у режимі, наближеному до аварійного.

Заяви, що їх зробила Прем’єр-міністр у притаманній їй безапеляційній формі, і реакція на них Президента свідчать, що ймовірність розвалу парламентської коаліції де-юре досить висока.

Своєрідним каталізатором виникнення позаштатної ситуації можуть стати вибори мера столиці…

Створена шляхом силового об’єднання різноманітних партій, партійних блоків, владна коаліція з перевагою в один-два голоси виявилася абсолютно нежиттєздатною.

Не допомогли ні популістське загравання з народом, ні адміністрування голосувань народних депутатів.

Країна вкотре виявилася обманутою і, по суті, кинутою напризволяще.

Проблема полягає в тому, що витягувати її з чергової «бодяги» доведеться нам, і до цього слід бути готовими…

Треба розуміти, що партії потрібні грамотні, сміливі й ініціативні члени, а не пристосуванці, для яких єдина мета – потрапити до прохідної частини виборчого списку, а потім ганьбити партію…

Я думаю, ви погодитеся зі мною, що сьогодні Партія регіонів як ніколи впевнена в своїх силах.

Гідно пройшовши випробування владою й опозицією, вона готова вкотре підставити країні свої плечі в складній ситуації.

Задля України й її народу ми готові до праці з усіма, хто відчуває відповідальність за її долю.

Але в разі оголошення чергових дочасних виборів ми не повинні залишити жодних шансів знову опинитися біля керма державної влади нинішнім популістам і авантюристам.

Сподіваюся, нам у цьому допоможе український народ, який переконався в правильності наших прогнозів і чекає на повернення до влади тих, хто знає ціну слову і ділу.

Ми віримо в наш народ! Ми віримо в Україну! Ми зробимо все для того, щоб життя людей у нашій країні було достойним. І хай допоможе нам Господь Бог у цій важливій і шляхетній справі!»

* * * * * * * * * * *

До теми про очищення лав Партії регіонів Віктор Янукович звернувся і в іншому короткому виступі після обрання головою партії.

«Серед членів нашої партії ще є люди, які її ганьблять, ганьблять високе звання члена Партії регіонів. Вони заплямовують нашу партію своїми корупційними діями в радах, виконавчих органах різних рівнів… Робота з очищення партії від тих, хто її дискредитує, розпочнеться вже з травня, і до цієї роботи ми підійдемо уважно, чесно і принципово», – заявив він.

* * * * * * * * * * *

Делегат з’їзду, народний депутат, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Ганна Герман презентувала проект всеукраїнської газети під назвою «Час регіонів» («Время регионов»). Делегати з’їзду одноголосно підтримали проект.

За її словами, «настав той час, коли найбільша партія в Україні мусить мати свою газету. Газету не тільки для наших членів партії, а й для всіх громадян усіх регіонів».

Як сказала Герман, газета виходитиме двома мовами, її орієнтовна ціна – 90 копійок за примірник, а гаслом видання будуть слова: «Сильні регіони – міцна держава! Правда одна – везде и всегда».

До проекту, наголосила вона, буде залучено найкращих журналістів, аналітиків, соціологів.

Поки що, зазначила Герман, газета виходитиме раз на тиждень на 12 шпальтах, але у майбутньому планується, що видання буде щоденним та, крім того, виходитиме з тижневим додатком.

«Ми закладаємо у проект можливість для кожного регіону видрукувати регіональні вкладки, щоб наблизитися до інтересів читача на місцевому рівні. Поки що ми пропонуємо наклад у 10 тисяч примірників, але за кілька місяців плануємо збільшити його до 1 мільйона. Це – дуже амбіційне завдання, але ми маємо мільйон наших членів партії, і наша газета має мати мільйонний наклад», – сказала Ганна Герман.
XS
SM
MD
LG