Доступність посилання

ТОП новини

Православні і греко-католики святкують сьогодні Вербну неділю


Це свято ще називають Входом Господнім до Єрусалиму. За християнським ученням, цього дня Ісус Христос, за декілька днів до своїх хресних страждань, в’їхав до Єрусалима на віслюкові, i все мiсто вийшло йому назустрiч. Причиною трiумфування було диво, яке здiйснив напередоднi Iсус, воскресивши Лазаря i цим довiвши своє право називатися Сином Божим. Люди, славлячи його, встеляли дорогу перед ним пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна шановане серед українців, оскільки першим сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.


Це свято ще називають Входом Господнім до Єрусалиму.

За християнським ученням, цього дня Ісус Христос, за декілька днів до своїх хресних страждань, в’їхав до Єрусалима на віслюкові, i все мiсто вийшло йому назустрiч. Причиною трiумфування було диво, яке здiйснив напередоднi Iсус, воскресивши Лазаря i цим довiвши своє право називатися Сином Божим.

Люди, славлячи його, встеляли дорогу перед ним пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна шановане серед українців, оскільки першим сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.

У християнськiй традицiї день Входу Господнього до Єрусалима вважається символом майбутнього воцарiння Бога.

Останньої недiлi перед Великоднем (нинiшнього року вiн припадає на 27 квiтня) завжди було заведено освячувати гiлочки верби. В народi вважалося, що освячена верба очищає i вiдганяє нечисту силу. Гiлочки верби ставили в передньому кутку за iкону i зберiгали весь рiк.

******** Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко привітала громадян країни з Вербною неділею.

За повідомленням прес-служби Кабміну, глава уряду нагадала, що за Вербною неділею йде Страсний тиждень, який «має стати для нас початком нового розуміння, нових переживань і нового життя».

Юлія Тимошенко зазначила, що Вербна неділя – ознака приходу весни, нових сподівань та надії.

«Крім того, це ще один привід для нас замислитися бодай на мить і оцінити свої вчинки, звернутися до Господа з молитвою, побажати всього найкращого нашим друзям та рідним», – сказала вона.
XS
SM
MD
LG