Доступність посилання

ТОП новини

Підвищувати чи не підвищувати прохідний бар’єр до Верховної Ради


Сьогодні це питання депутати обговорюватимуть під час круглого столу. Минулого року Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна - Народна Самооборона» заявляли про намір підвищити прохідний бар''єр для політичних сил у парламенті з 3 до 5% у разі, якщо буде створена коаліція. А бютівець Михайло Поживанов зареєстрував законопроект у якому йдеться про підвищення прохідного бар’єру до 7%. Офіційної ж позиції Партії регіонів щодо підвищення прохідного бар’єра ще немає, каже регіонал Михайло Чечетов. Президент Віктор Ющенко пропонує залишити прохідний бар’єр для партій на 3-вірсотковому рівні, а для блоків збільшити до 5%.


Сьогодні це питання депутати обговорюватимуть під час круглого столу.

Минулого року Блок Юлії Тимошенко та «Наша Україна - Народна Самооборона» заявляли про намір підвищити прохідний бар''єр для політичних сил у парламенті з 3 до 5% у разі, якщо буде створена коаліція. А бютівець Михайло Поживанов зареєстрував законопроект у якому йдеться про підвищення прохідного бар’єру до 7%. Однак, Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила не голосуватиме за це. Представники БЮТу кажуть, що підвищувати прохідний бар’єр наразі неварто.

«Підвищення прохідного бар’єру може призвести до монополізації політичного життя в країні, що у парламенті буде дві партії, а інші не зможуть потрапляти до Верховної Ради. Ми проти цього, ми за здорову конкуренцію», – зазначає Олег Ляшко.

Офіційної ж позиції Партії регіонів щодо підвищення прохідного бар’єра ще немає, каже регіонал Михайло Чечетов: «Для нас абсолютно неважливо буде там 3, 5, 10, 15%. Оскільки все одно ми будь-який бар’єр подолаємо. Але поки що відповідного рішення ми ще не ухвалювали».

Кому вигідно підвищувати бар’єр?

Збільшення прохідного бар’єру до Верховної Ради вигідно трьом політикам: Ющенку, Тимошенко та Януковичу, вважає представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній. На його думку, поки що вони не педалюють це питання через особисті суперечки та відсутність домовленостей.

«Підвищення прохідного бар’єру для України є річчю небезпечною. Це протирічить демократії. Зараз запорукою від такого підвищення є лише протиріччя між трьома основними політичними силами, НУНСом, БЮТом та Партією регіонів. Не через велику любов до демократії, а через відсутність домовленостей зараз політики стримуються від цього», – каже представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

Раніше регіоналка Ганна Герман заявляла про ініціативу БЮТу провести переговори з Партією регіонів щодо підвищення прохідного бар’єру. Президент Віктор Ющенко пропонує залишити прохідний бар’єр для партій на 3-вірсотковому рівні, а для блоків збільшити до 5%.
XS
SM
MD
LG