Доступність посилання

ТОП новини

225 років анексії Криму Російською імперією – «процвітання» чи «чорна смуга»?


Володимир Притула Сімферополь, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Близько півтори тисячі осіб взяли участь у мітингах і демонстраціях, що відбулися у вихідні в Сімферополі з нагоди 225 річниці приєднання Кримського півострова до Російської імперії. Учасники заходів відзначали, що у квітні 1783 року Крим приєднався до «цивілізованого світу». Корінні ж жителі півострова – кримські татари – кажуть, що відтоді для них розпочався «чорний період» їхньої історії.

Фотографії з мітингів, що відбулися у вихідні в Сімферополі з нагоди 225 річниці приєднання Кримського півострова до Російської імперії
«Многая лєта Російськой землі!» – Саме «російською» землею – з наголосом на першому слові – не стомлювалися називати Крим учасники ювілейних мітингів, а їх у вихідні відбулося у Сімферополі два. Проросійські організації, які підтримують кримську владу мітингували під стінами Верховної Ради Криму.

Опозиційні активісти з Російського фронту Сергія Шувайникова розпочали свій «Русскій марш» від стін Ради міністрів автономії. Вони пройшли центральними вулицями Сімферополя до Міського саду, де поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам російського народу 1917-1991 рр», а потім – біля каменя, де планують спорудити пам’ятник імператриці Єкатерині Другій. Туди ж пізніше підійшла колона активістів провладних Російської громади Криму, Російського блоку і проросійського козацтва.


«Свята історична дата», що призвела до процвітання?

19 квітня 1783 року цариця Єкатерина Друга підписала Маніфест, яким приєднала «Кримський півострів, острів Тамань і Кубанську сторону» до Російської імперії. «Для нас – це свята історична дата, коли Крим став частиною території Російської імперії, де російські люди отримали всі права нарівні з іншими народами. Цей день ми згадуємо як дату, яка допомогла не тільки Росії, але й сьогоднішній Україні – зробити Крим частиною української держави», – зазначив лідер Російського фронту Сергій Шувайников.

На обох мітингах відзначали, що приєднання Криму до Російської імперії призвело до «процвітання півострова і гармонізації тут міжетнічних стосунків». На підтвердження цього один із лідерів Російського блоку, кримський депутат Олег Родивілов навіть процитував імператорський Маніфест: «Обіцяємо свято і непорушно за себе і за нащадків престолу нашого, утримувати нових підданих нарівні з природними нашими підданими. Охороняти та захищати їхні особи, майно, храми та природню віру, яка вільна у сповідуванні. І дозволити кожному з них ті права і переваги, якими в Росії користуються». «І так було завжди, ура, товариші!», – заявив депутат Олег Родивілов.

Чи, все-таки, прихід до Криму великої біди?

Втім, представники корінного народу Криму, кримських татар, думають інакше і вважають цей день початком «чорного періоду» їхньої історії.

«Цей день для мене є датою, з якою пов’язується прихід на Кримську землю великої біди. З того часу розпочалася цілеспрямована політика з примусового витіснення з Криму його корінних мешканців. Ось чому сьогодні більша частина етнічних кримських татар, які походять з Криму, живе в Туреччині, а не на історичній батьківщині», – зазначив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, змінювалися царі і режими, але суть колоніальної політики Росії стосовно Криму залишалася незмінною. І для кримських татар святкування 19 квітня виглядають щонайменше блюзнірськими, наголосив Рефат Чубаров.
XS
SM
MD
LG