Доступність посилання

ТОП новини

Хто і що передусім для кандидата в мери Києва, голови Шевченківської райдержадміністрації столиці, народного депутата Віктора Пилипишина?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Вашому комп''ютері для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку «завантажити» та вибрати «Save Target As...» або «Зберегти Об''єкт Як...» та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін
Гість Свободи: Віктор Пилипишин - голова Шевченківської райдержадміністрації Києва, народний депутат

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Все сьогодні відбувається, як у відомій рекламі: «Тепер ми йдемо до вас».

Я шукав сьогодні все про Віктора Пилипишина, але, дякувати долі, знайшов у своїй поштовій скриньці газету «Шевченківське слово». Ось я Вам її покажу. Ви, можливо, її бачили, пане Вікторе.

І з першої ж шпальти на мене дивиться величезний портрет саме кандидата на Київського міського голову Віктора Пилипишина, стверджуючи, що «Кияни - передусім».

На початок поясність, пане Вікторе, що це за «Кияни - передусім»? Бо, відверто кажучи, я почув від пересічних виборців (бесіда), які чомусь провадять паралелі з відомим: «Німеччина - передусім». Віктор Пилипишин: Добре, спробую Вам пояснити.

Сьогодні ми вважаємо, що на київському полігоні (інакше я це не називаю) йде боротьба декількох фінансових політичних кланів за владу у місті Києві, враховуючи те, що трішки менше, ніж за два роки, будуть президентські вибори.

Якщо Ви подивитеся, про що йде дискусія, то дискусія йде про три речі. Хто буде єдиним кандидатом? І чи буде він?

Друга дискусія. Як будуть ділити київську землю на аукціонах чи на конкурсах? Я завжди тоді згадую епізод з фільму «Весілля в Малинівці». Пам’ятаєте, коли казали: «Як будемо ділити: по чесному чи по справедливості?»

І третє. Це питання бюджету. Хто буде давати щастя київським пенсіонерам? І скільки на це щастя київським пенсіонерам буде йти?

На якісь інші теми дискусія не йде. Якісь інші проблеми не обговорюються. В причинах цих проблем не розбираються.

Тому в мене виникає така думка: невже демократична коаліція чи ті політичні лідери, які вважають, що єдиний кандидат, який буде призначений на місто Київ намісником, вирішить проблеми киян, чи він буде вирішувати проблеми того чи іншого політичного лідера чи тієї чи іншої політичної сили на майбутніх президентських виборах? Тоді в мене виникає запитання: інтереси киян в принципі присутні в цьому розкладі чи ні?

Що стосується землі, то аналогічна позиція. Ну, як можна говорити сьогодні про продаж київської землі, якщо в принципі це не повинно мати навіть перспективи, тому що київська земля повинна залишатися у власності громади.

А що стосується київського бюджету, то Ви знаєте, тут теж мені це нагадує таку ситуацію… Це як відношення до релігії. Є три групи людей. Перша група – це те, яка вірить в Бога і не йде в церкву. Друга група – це та, яка вірить в Бога і йде в церкву. І третя група – це та, яка не вірить в Бога, але йде в церкву. Як вона йде? Вона обов’язково йде з телекамерами, журналістами, фоторепортерами і так далі.

Правда, потім казуси відбуваються: не так хреститься, не так молиться, не туди заходить і так далі.

Аналогічна ситуація з роздачею цих надбавок і так далі. Мені здається, що як от і в церкву ходити, так і добро треба робити тихо, не дуже афішуючи, скажемо, цю свою діяльність, особливо якщо це повинно відбуватися в принципі в режимі он-лайн кожен місяць без…

Ну, пане Вікторе, якщо ми подивимося на газету, то в Шевченківському районі за 2007-2008 роки було відкрито 100 дитячих майданчиків, було здійснено комплексний благоустрій 100 дворів, 5 тисяч нових дерев. Ви робите добро, Ви про це пишете.

А якщо на вашому сайті подивитися, то там, наприклад, йдеться про те, що Віктор Пилипишин подарував дітям новий комп’ютерний клас. То Ви теж не цураєтеся того, що повідомляєте про свої добрі справи.


Віктор Пилипишин: Ні-ні! Звіт про роботу і подарунки за рахунок свій власний чи з залученням небюджетних коштів, то це зовсім різні речі.

Ми кажемо про те, що сьогодні надбавки київським пенсіонерам йдуть за рахунок просто київського бюджету. Це різні речі.

Розумієте, Ви перерахували оці речі, тобто єдиний кандидат, поділ київської землі та бюджет, то двоє з них – це фактично слабкі місця Черновецького, з що він був критикований.

Зрозуміло, що ті, хто йдуть на мера столиці, вони, зрозуміло, говорять про те, що викликало обурення значної кількості киян. І це недивно.

Але я не можу зрозуміти, що значить «Кияни – передусім». Це як? Це за пропискою, за реєстрацією? Що саме отримають кияни від мера Віктора Пилипишина, якщо його оберуть?


Віктор Пилипишин: Коли говорять про те, що найбільше обурення викликали київський бюджет і київська земля у людей, то я думаю, що це придумали політтехнологи і політологи, тому що насправді обурення людей, якщо подивитеся статистику, зовсім від іншого.

Обурення людей від того, як працює транспорт сьогодні, що з заторами у місті Києві, обурення людей від того, що вже 30-40 років в місті Києві не ремонтуються будинки, обурення людей від того, що по декілька днів не вивозиться сміття. І багато-багато ще інших речей поточного, системного характеру, які не виконуються в місті Києві.

А що стосується розподілу київського бюджету, що стосується київської землі, то для цього потрібна політична воля, то ці питання можна вирішити максимум за тиждень.

Але є питання…

Подивимося, чи можна буде це зробити.

Віктор Пилипишин: …більш складні, які потребують системної професійної…

Ви маєте на увазі інфраструктура міста в цілому? Якщо узагальнити.

Віктор Пилипишин: Почнемо з того, що Ви можете мені сказати, який Київ буде через 5 чи через 10 років?

Чому це я Вам маю говорити, якщо я не працюю в «Київпроекті» і не депутат Київської міської ради.

Віктор Пилипишин: І от я Вам це сказати не можу.

Так і поговорили.

Віктор Пилипишин: Так, так поговорили. Тому, що сьогодні несформоване бачення розвитку міста Києва на перспективу…

У Вас є таке бачення?

Віктор Пилипишин: У мене таке бачення є.

А чому Ви тоді не можете сказати?

Віктор Пилипишин: Тому, що в мене є підходи. Але для того, щоб сформувати конкретну картинку, конкретне бачення, для цього треба залучити, по-перше, управлінців, по-друге, спеціалістів, а по-третє, самих людей…

Тобто, фактично бути мером.

Віктор Пилипишин: …які проживають в місті Києві.

Так, треба мати владу. Є функції, які можна виконувати при умові, якщо ти маєш владу у своїх руках…

Ви використовуєте адміністративний ресурс, пане Вікторе?

Віктор Пилипишин: Що називати адміністративним ресурсом?

Ну, от газету цю. Я її як приклад навів. «Шевченківське слово», газета. Чи є це ознакою адміністративного ресурсу?

Віктор Пилипишин: А чому вона повинна бути адміністративним ресурсом?

Хто її видає?

Віктор Пилипишин: Її видає… Тут ззаду написано, що її видають засновник і головний редактор..

Я Вам скажу, хто її видає. Видавець ТОВ «УПГ РСТ».

Що це таке? Ви не знаєте?


Віктор Пилипишин: Я не знаю. Ніякого відношення ця газета до адміністрації, до ради не має.

Ну, до Вас вона має відношення, тому що вона постійно пише про Вас добрі речі.

Віктор Пилипишин: Ну, добре.

Ну, має чи не має?

Віктор Пилипишин: Якщо я роблю добрі справи, то чому обов’язково про мене писати тільки погане?

До Вас газета має відношення чи не має?

Віктор Пилипишин: Не має до мене відношення. За виключенням того, що вона мене підтримує.

Але вона більше підтримує не мене, вона підтримує ті дії, які проходять в Шевченківському районі.

А я думаю, що в цьому випадку Шевченківський район може служити прикладом, де, наприклад, 9 політичних сил, 9 фракцій вибрали одного голову, об’єднали свої зусилля, немає в нас скандалів, є робота, збільшили бюджет втричі, будуємо стадіони, відновлюємо дитячі садки, засаджуємо Шевченківський район, вивозимо сміття…

Це рекламна кампанія…

Віктор Пилипишин: Ні, це не рекламна кампанія. Це є конкретна системна робота, яку люди відчувають.

Пане Вікторе, я думаю, що ті, хто мешкає в Шевченківському районі, зроблять свої висновки або ж зробили ці висновки, оскільки дивляться на те, що відбувається, на власні очі і відчувають це на власній шкірі.

Віктор Пилипишин: Але є ще 9 районів у місті Києві, які цього не відчувають і не мають. Тому…

Ця газета приходить тільки в Шевченківському районі?

Віктор Пилипишин: Лише в Шевченківському районі.

Я думаю, що треба перереєструвати, написати, що от вона тепер буде приходити в поштові скриньки усіх киян, можливо.

Віктор Пилипишин: Давайте об’єднаємо свої зусилля…

Не знаю. Я просто хочу сказати, що окрім цієї газети, до якої Ви не маєте відношення, прийшла газета «Шевченківський вісник», яка, можливо, не має відношення до БЮТ, але активно рекламує Турчинова.

Так що Ви непоодинокі у підтримці медійній до себе.


Віктор Пилипишин: Це вже є демократія.

Кого Ви вважаєте головним своїм конкурентом?

Віктор Пилипишин: Головним своїм конкурентом після того, як мене оберуть в мери міста Києва, я вважаю київські проблеми.

Ні, зараз кого Ви вважаєте конкурентом?

Віктор Пилипишин: До київських виборів? З тих рейтингів, які сьогодні публікуються, я вважаю, що основні конкуренти – це Кличко і пан Черновецький.

У нас є слухач.

Добрий вечір!


Слухач: Добрий вечір!

Пане Пилипишин, Ви належите до Блоку Литвина. Скажіть, будь ласка, от я живу у Дніпровському районі. У нас збирають заяви і паспортні дані за 100 гривень, хто проголосує за Блок Литвина у Київраду.

Оці паспортні дані і на Вашу користь?

Дякую за відповідь!

Цікава штука.

Віктор Пилипишин: Ви знаєте провокацій зараз багато і технологій, і чорного піару, тому відповідати за дії… Якби це я ходив збирав, ну, тоді розумію. А якщо хтось ходить збирає, якісь пропонує гроші або розказує про те, що не відповідає дійсності, я ж не можу за це відповідати.

Я просто можу порадити нашій додзвонювачці звернутися в міліцію з відповідною заявою, до правоохоронних органів, тому що це є злочин, який карається відповідно до Кримінального кодексу України.

Віктор Пилипишин: Беріть гроші, голосуйте по совісті.

Це порада від пана Пилипишина.

Ви хочете, щоб Черновецький залишався мером?


Віктор Пилипишин: Я думаю, що це будуть вирішувати кияни, але в мене зовсім інше бачення розвитку Києва, зовсім інші підходи до управління містом Києвом . І в принципі в цьому ми розходимося.

Ви хочете, щоб він лишався чи не хочете?

Віктор Пилипишин: Я хочу, щоб мером був Пилипишин.

Зрозуміло. Тоді чому Ви висуваєтеся в мери, фактично розпорошуючи голоси виборців? Ви маєте бути згодні, по ідеї, що на противагу Черновецькому має бути один кандидат, єдиний, а не десяток сильних, красивих і розумних.

Віктор Пилипишин: Немає проблем. Я хочу побачити, щоб зібралися сильні кандидати, розумні, красиві і так далі, і ми спільно подискутували б на тему міста Києва, про проблеми міста Києва, про причини виникнення цих проблем, про те, як ми будемо вирішувати ці проблеми і так далі.

Тоді й виясниться, хто з нас дійсно готовий до цієї посади…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG