Доступність посилання

ТОП новини

На президентських виборах у Параґваї вперше за 60 років переміг представник опозиції


Зиновій Фрис Прага, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Діючий президент Параґваю Ніканор Дуарте Фрутос визнав перемогу на виборах керівника держави колишнього єпископа Фернандо Луґо – висуванця лівоцентристського «Патріотичного альянсу за зміни», до складу якого входять найбільші опозиційні рухи та партії.

Прихильники опозиційного кандидата на пост президента Фернандо Луґо святкують його перемогу на виборах, 20 квітня 2008 р.
Перемога представника опозиції на виборах у Параґваї викликала в країні справжню ейфорію, в деяких містах прихильники Фернандо Луґо влаштували феєрверки. Чимало параґвайців вважають, що переміг саме той кандидат, який зможе успішно боротися з бідністю й безробіттям.

Сам Луґо заявив з цього приводу: «Чи можуть згадувати нашу країну не лише через корупцію й бідність, а й за її чесність? Чи можуть нас згадувати за нашу чесність та ефективність?»

Фернандо Луґо закликав усіх громадян країни, незалежно від їхніх політичних уподобань, допомогти країні знову здобути її велич.

Після 60-річного правління партії «Колорадо»

Втім, зробити це буде нелегко. Оглядачі звертають увагу на те, що Фернандо Луґо є практично новачком у політиці. Тим не менше його перемогу називають відправною точкою в історії країни, де останні 60 років при владі незмінно була партія «Колорадо». За цей час країна пережила диктатуру генерала Альфредо Стресснера, який залізною рукою правив із 1954 до 1989 року. І лише після цього країна повернулась до демократії.

Новообраний президент, який почне виконувати свої обов’язки лише в серпні, обіцяє проводити курс, що базуватиметься на трьох фундаментальних принципах. Перший передбачає ідею національного примирення. Її суть полягає в тому, що всі люди мають забути образи і працювати для добра своєї країни.

Другий принцип включає поняття вільного і незалежного правосуддя, якому мають служити «кришталево чесні й хоробрі слуги закону», покликані боротися з корупцією, що руйнує країну.

І, нарешті, третій принцип – розвиток економіки на основі соціальної рівності, що має поліпшити добробут людей, забезпечити стабільність і впевненість у завтрашньому дні.

Обіцяє не допустити експропріації

Фернандо Луґо впевнений, що Параґвай повинен мати свій особливий шлях розвитку. «Ми маємо шукати власне вирішення наших проблем, не пробуючи копіювати інших».

Луґо хоче провести аграрну реформу, він обіцяє не допустити експропріації і гарантує повагу приватної власності на землю.

Луґо відкинув звинувачення на свою адресу з боку нинішнього президента країни Ніканора Дуарте, який заявив, що у випадку обрання той піде шляхом ліворадикальних лідерів Болівії та Венесуели.

Новообраному параґвайському президентові 57 років, він походить з бідної селянської родини. Працював учителем у державній школі, а 1971 року вступив до духовної семінарії і став священиком. 1994 року його призначили єпископом Сан-Педро, найбіднішої єпархії Параґваю, де він служив 10 років і заслужив повагу простих людей.

У січні 2005 року Луґо звернувся до Ватикану з проханням позбавити його духовного сану, однак його лише звільнили від виконання обов’язків архієпископа.
XS
SM
MD
LG