Доступність посилання

ТОП новини

Центральний банк Великої Британії йде на безпрецедентний крок


Олекса Семенченко Лондон, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Центральний британський банк – Bank of England оголосив деталі плану, що має на меті відвернути дальші збитки для британської банківської системи й економіки загалом, які спричиняє нинішня світова кредитна криза. Банк планує фінансове впорскування на суму 50 мільярдів фунтів стерлінгів (це понад 100 мільярдів доларів).

План британського центробанку уможливіть заміну банками країни потенційно ризикованих іпотечних боргів на безпечні урядові бонди. Це має дозволити банкам спокійно функціонувати у період нинішньої кредитної кризи. Голова Bank of England Мервин Кінґ зазначив, що схема покликана поліпшити ліквідність банківської системи, а водночас збільшити довіру до фінансових ринків.

Схема заміни іпотечних боргів на урядові бонди почалася в понеділок. Вона триватиме один рік, але може бути подовжена до трьох років. Банки не матимуть права використати одержані на заміну бонди для фінансування нових позик. Центробанк передбачає, що початково схема коштуватиме близько 50 мільярдів фунтів стерлінгів, проте не встановлює граничної верхньої межі позик.

Британський бізнес-оглядач Роберт Престон каже, що початковою ідеєю схеми центробанку було відвернути кризу, яка сталася навколо британського банку Northern Rock. Паніка на кредитному ринку і заява цього банку про величезні фінансові втрати спричинили величезні цілодобові черги біля всіх філій, коли клієнти намагалися врятувати свої заощадження.

«Інакше кажучи, підтримка за рахунок платників податків надається для мінімізації майбутніх втрат для тих самих платників податків від наступного банківського колапсу. За амбітністю цей викуп є найбільшим, що його ця держава бачила з початку 1970-х років, а, можливо, і ще довше», – зазначив Престон.

Нововведення має допомогти банкам вирівнювати баланс

Банки вітали рішення Bank of England. Асоціація британських банкірів заявила, що впевнена – цей захід допоможе послабити тиск на кредитних ринках. У заяві, зокрема, сказано: «Банки беруть участь у цьому проекті й очікують, що це зробить великий внесок у справу заспокоєння напруженості на британських грошових ринках».

Внаслідок міжнародної кредитної кризи британські банки стали з дедалі більшими складнощами надавати позики не лише звичайним клієнтам, але й іншим банкам. До кризи призвели величезні втрати банків, які були причетними до діяльності на іпотечному ринку США.

Багато інвесторів, занепокоєні подіями у США, більше не хочуть мати іпотечних активів і в Британії. Падіння цього ринку позбавило британські банки десятків мільярдів фунтів фінансів на іпотечні позики. Впорскування центробанку повинно допомогти банкам вирівняти баланс і дозволити більше позичати клієнтам і покупцям помешкань.
XS
SM
MD
LG