Доступність посилання

ТОП новини

Як почуваються бібліотеки Львова?


Галина Терещук Львів, 21 квітня, 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Львові є дві бібліотеки, де навіть немає телефону, не кажучи про комп’ютерне забезпечення. Про катастрофічний стан львівських бібліотек свідчать дані моніторингу, проведеного у рамках проекту «Культурній столиці – європейські бібліотеки». У майже мільйонному Львові, де зосереджені десятки вищих і професійних навчальних закладів, працюють лише 40 бібліотек (у тому числі дитячих).

Моніторинг стану публічних бібліотек Львова проведений на замовлення благодійної фундації видавництва «Кальварія». Головна мета – з’ясувати ситуацію у бібліотеках і привернути увагу громадськості та міської влади до проблем. Адже книгозбірні мають ставати осередками громадського життя.

Соціологи опитували керівників усіх міських бібліотек і порівняли ситуацію у Львові та Кракові, оскільки за кількістю городян, ментально, культурологічно ці міста подібні. Скажімо, середня площа бібліотеки у Кракові 184 квадратних метри, у Львові – 301 квадратний метр. Однак у польському місті налічується 70 дорослих бібліотек, у Львові – 23. У місті Лева, де щорічно проходять книжкові форуми у 12 разів менше книгарень, аніж у Кракові. А ось щодо постійних відвідувачів бібліотек, то львівські і краківські мають однакову кількість – близько 3 тисяч осіб.

Бібліотекарі непоціновані суспільством

Переважна більшість львівських бібліотек не обладнані комп’ютерами, а бібліотекарями працюють лише ентузіасти. Адже зарплата становить від 500 до 800 гривень. У день дитячу бібліотеку відвідує до 300-400 дітей. Щороку одна установа обслуговує близько 52 тисяч читачів.

Заступник директора централізованої бібліотечної системи Валентина Мартинова зазначає: «Ситуація не є нормальна. У Львові не вистачає бібліотек, немає комп’ютерів. Цього року трохи більше дали на комплектування книжкового фонду. Маємо 150 тисяч гривень. Це непогано. Не всіх влаштовує зарплата, а ще ставлення суспільства до бібліотекарів».

«Державу і владу можна оцінити по їхньому ставленню до книжки»

Петро Мацкевич, автор проекту «Культурному місту – європейські бібліотеки» вважає, що нині влада має змінити своє ставлення до бібліотек.

«Сьогодні ні влада, ні самі бібліотекарі не розуміють важливу роль публічних бібліотек. Державу і владу можна оцінити по їхньому ставленню до книжки. Книжкою можна націю створити, а можна і знищити», – зауважив Петро Мацкевич.

Наразі у Львові триває процес руйнування бібліотечної системи, не кажучи про районні та сільські установи. Бібліотекарі упереджено поставились до опитування, оскільки побоюються, що з огляду на невтішний моніторинг влада взагалі позакриває частину міських книгозбірень, а приміщення продасть.

Однак автори проекту заявляють, що невдовзі опитуватимуть львів’ян, якими вони хочуть бачити бібліотеки у своєму місті і сподіваються на реакцію з боку міської влади. Адже нині у Львові кількість ігрових автоматів і клубів зростає, натомість бібліотек стає дедалі менше.
XS
SM
MD
LG