Доступність посилання

ТОП новини

Прикмета угорської глибинки – купи нелегального сміття


Василь Плоскіна Угорщина, 21 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Угорські парки й гаї перетворюються на стихійні звалища комунальних відходів, і це при тому, що практично в кожному угорському поселенні комунальники справно забирають побутові відходи. Ба більше: вже кілька років на вимогу Євросоюзу місцеві муніципалітети в порядку експерименту закупили різнокольорові спеціальні контейнери для селективного сміття. Та, на жаль, не всі ними поки що користуються належно. Є й інша проблема: західноєвропейці, знаючи про неефективний екологічний контроль в Угорщині і скасування перевірок в межах Шенґенської зони, зовсім не від того, аби за хабарі скинути десь тут десятки тонн комунальних відходів.

Найбільший клопіт із нелегальними побутовими викидами населення мають місцеві лісогосподарства. Самовільні свіжі звалища знаходять під деревами і кущами біля доріг кожного дня, оскільки доставити його сюди на власному автотранспорті для місцевих жителів не проблема. Північно- угорський регіон Боршод-Абауй-Земплен у цьому сенсі має досить сумну славу. Тутешті лісогосподарники картають за це муніципалітети, а ті в свою чергу скаржаться на відсутність грошей.

Представниця акціонерного товариства «Північліс» Марта Бенчікней Аґ, демонструючи свіжі, так би мовити, наноси побутового мотлоху на підвідомчій території біля селища Мішкольцтаполца, розповіла: «Це «перлина» нашого лісу: тут ви знайдете все на світі – уламки старих меблів, стару електротехніку, використані гумові шини, пластикові пакети, лахміття різне...»

Вирахувати порушників не так вже й складно, продовжує вона і показує рукою в бік дачного присілка. За словами інших членів рейдової бригади, до складу якої входять депутати місцевого самоуправління та комунальники, деякі власники літніх будиночків на узліссі не соромляться виставляти величезні лантухи зі сміттям перед ґанком, а потім ці ж міхи знаходять недалечко в лісі. Одного разу звідси прибрали півкубометра ... використаних пелюшок.

Водій рейдового старенького «мікрика» (мікроавтобуса) Антал Віґ зазначає: «Природогуби наші роздивляться навколо, бачать, що нема нікого поблизу, швиденько викинуть сміття з багажника машини, навіть не заглиблюючись в гущавину лісу, і зникають».

Наступного дня – свіжі купи сміття. Трапляється і німецьке

Недавно робітники цього лісогосподарства вивезли звідси понад 72 кубометри побутових відходів. Та наступного дня на їхньому місці вже виросли свіжі купи сміття.

Марта Бенчікней Віґ: «Тут можна прибирати без кінця-краю: завжди знаходяться «дбайливці», які підкидають нам свіжі порції побутового мотлоху, а потужностей наших – кіт наплакав. Цю принизливу роботу з прибирання ми багато разів виконували разом із персоналом технічного відділу управління».

На двокілометровому відтинку лісової дороги члени рейдової бригади натрапили на цілі гори сміття. А це ж тут ще немає річки, радіють лісогосподарники, інакше їм довелося б прибирати ще більше.

Недбальством і корумпованістю представників сільської влади нерідко користуються іноземці. Раз-по-раз на віддалених хуторах Угорщини екологічна інспекція виявляє нелегальні сміттєзвалища. Іноді тюки з відходами, які переважно походять з Німеччини, навіть не розпаковують, а прямо складують десь на віддаленому пустирі. Згодом вдалося розшукати кількох закордонних власників фірм, але наразі вони не поспішають забрати назад своє «добро».
XS
SM
MD
LG