Доступність посилання

ТОП новини

Економічне зростання в Україні вповільниться, і не з вини Тимошенко


Сергій Драчук Прага, 22 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – Економічне зростання в Європі уповільниться: напружене становище на фінансових ринках, висока інфляція, наслідки уповільнення американської економіки і переоцінка ризиків негативно вплинуть на становище європейських країн, прогнозує Міжнародний валютний фонд. І хоча економіки, що розвиваються, – такі, як українська, – вповільнюватимуться менше, на них теж чигають небезпеки.

Розвинені європейські економіки протягом наступних двох років різко вповільнять свій розвиток – від 2,8 відсотка минулого року до півтора відсотка нинішнього і ще менше наступного, вважають фахівці Міжнародного валютного фонду. Перспективам Європи на найближчий час вони присвятили свій регіональний прогноз.

Отож політики цих країн мали б негайно взятися за відновлення довіри до фінансових систем, зупинення інфляції й забезпечення фінансової стабільності, вважають автори дослідження МВФ.

У чомусь схожа, а в чомусь інакша буде ситуація в таких європейських державах, як Україна, каже керівник Європейського відділення МВФ Майкл Депплер. Їх Міжнародний валютний фонд залічив до економік, які розвиваються.

«Щодо європейських ринків, які формуються: становище аналогічне до того, що в Західній Європі, з погляду макродинаміки, але зростання тут більше, і ми очікуємо, що воно й залишиться більшим», – зазначив Депплер.

За прогнозами, загалом у цих країнах зростання вповільниться до 5 з половиною відсотків цього року і 5,2 наступного з минулорічних майже 7 відсотків.

В Україні теж стане гірше, який би не був уряд

Україні, економіка якої 2007 року зросла на 7,3 відсотка, на нинішній рік в МВФ прогнозують трохи більше від 5 з половиною, а на 2009-й – 4,2 відсотка зростання.

І причина цього – зовсім не зміна українського уряду, а глобальні справи, кажуть в МВФ: для всіх країн регіону значним ризиком залишається «перегрів» економік, і дисбаланс у рахунках зовнішніх операцій цих країн та пов’язана з цим їхня вразливість значно вищі, ніж у Західній Європі. До проблем додається різке зростання в регіоні інфляції через підвищення цін на харчі й споживчі товари.

«Через це політика цих країн повинна звертати особливу увагу на такі зовнішні ризики, монетарна й фіскальна політика має бути суворіша, і необхідно енергійно проводити політику структурних реформ, спрямовану на те, щоб зменшити тиск зовнішньоекономічного дисбалансу», – зауважив Майкл Депплер. За його словами, ще одне завдання урядів цих країн – зберегти довіру інвесторів.

Водночас Міжнародний валютний фонд вважає, що такі зовнішні причини прогнозованих економічних негараздів мали б відступити десь через два роки.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко звинувачує уряд у зростанні інфляції в Україні • Інфляція в Україні: своя чи імпортована?
XS
SM
MD
LG