Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ рекомендує Латвії зменшити кількість негромадян


Людмила Пилип Рига, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Латвію вперше відвідав із офіційним візитом Комісар ОБСЄ з питань національних меншин Кнут Воллебек. Як і його попередники, Воллебек порадив Латвії зменшити кількість негромадян, а також надати їм право брати участь у виборах місцевих самоврядувань. Натомість місцеві аналітики звертають увагу на те, що висловлювання представників ОБСЄ стосовно становища російськомовного населення в Латвії досить часто співпадають із позицією Росії з цього питання.

У Латвії знову активно заговорили про російськомовну меншину. Цього разу за ініціативи представників європейських структур. Минулого тижня в Ризі перебувала делегація Конгресу місцевих та регіональних самоврядувань Ради Європи. Вона вивчала ситуацію, пов’язану зі станом негромадян.

А цими днями в Латвії перебуває Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин Кнут Воллебер, якого також цікавить це питання. Верховний Комісар ОБСЄ, як і раніше представники Парламентської Асамблеї Ради Європи, висловив пораду латвійській стороні – надати негромадянам право брати участь в місцевих виборах.

«Мої попередники вже радили Латвії визначитись із можливістю надання права голосу негромадянам. Рада Європи, Рада Балтійських держав закликали Латвію до цього ж. Я вважаю, що право обирати на муніципальних виборах – сприятиме громадській інтеграції», – зазначив Кнут Воллебек.

Латвійська влада має свої аргументи

Натомість латвійська влада дотримується іншої думки. Міністр закордонних справ Латвії Маріс Рієкстиньш нагадав, що в різних країнах практика з цього питання відрізняється. Що стосується Латвії, то, за його словами, надання негромадянам права брати участь у виборах місцевих самоврядувань зменшить їхню мотивацію до інтеграції, щоб відчути себе частиною латвійського суспільства.

«Думаю, що участь у будь-яких виборах: парламентських, або муніципальних – є політичним актом. Для тих негромадян, які хочуть брати участь у виборах, є гарний і простий вихід – набути громадянство Латвії і брати повноправну участь в політичному процесі», – наголосив Маріс Рієкстиньш

Хочеш громадянство – здай іспит на знання латвійської мови та історії країни

На сьогодні в Латвії нараховується 370 тисяч негромадян, які можуть отримати громадянство, здавши відповідні іспити на знання латвійської мови та історії країни. Аналітики визнають, що процес натуралізації в Латвії сповільнився після того, як право вільного пересування країнами Євросоюзу отримали і латвійські негромадян. Був втрачений один із головних стимулів. Отримання негромадянами права участі в виборах, може ще більше загальмувати процес натуралізації.

Місцеві експерти зазначають, що ОБСЄ є організацією, поради якої щодо Латвії досить часто співпадають з політикою, яку проводить Росія в контексті захисту прав представників російськомовного населення в Латвії, котрі здебільшого є негромадянами країни.

Під час свого минулорічного візиту до Росії Кнут Воллебек обговорював із російськими посадовими особами ситуацію в Латвії та Естонії і ще перед візитом до Риги зазначав про існування проблем у цих країнах, пов’язаних зі значною кількістю негромадян.
XS
SM
MD
LG