Доступність посилання

ТОП новини

Секретар РНБО Раїса Богатирьова відвідує Польщу


Єва Поштар Варшава, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Польща готова надавати всіляку підтримку Україні на шляху до Європейської та євроатлантичної інтеграції. Про це у Варшаві після зустрічі зі своєю українською колегою Раїсою Богатирьовою заявив керівник польського Бюро національної безпеки Владислав Стасяк.

(official site)
«Хочемо розмовляти з представниками України про наш шлях до НАТО. Будемо ділитись знаннями про те, як працюють структури країни, яка увійшла до НАТО. На нашу думку, не можна бути членом НАТО, коли держава не є суверенною... Членство в НАТО приносить лише користь даній країні. Це зовсім щось інше, ніж колись був Варшавський договір» – зазначив керівник польського Бюро національної безпеки Владислав Стасяк.

На переговорах у Варшаві були порушені також проблеми миротворчих військових місій, енергетичної безпеки, та проблеми на українсько-польському державному кордоні.

Польські коментатори оцінюють дводенний візит секретаря РНБО України до Польщі як елемент дипломатичного наступу, що його започаткував польський президент після закінчення саміту НАТО у Бухаресті. Мета цього наступу – надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в НАТО.

Членство Богатирьової в Партії регіонів – «позитивний чинник»?

Напередодні візиту Раїси Богатирьової деякі оглядачі висловлювали сумнів у тому, що саме вона в ранзі секретаря РНБО могла б посприяти наданню Україні ПДЧ, адже відомо, що пані Богатирьова походить з політичної сили, яка висловлюється проти приєднання України до Альянсу.

Але більшість польських коментаторів вважають, що членство Раїси Богатирьової у Партії регіонів не має бути на перешкоді її розумінню національних інтересів України.

Коментатор щоденника «Газета виборча» Марцін Войцєховський, у розмові з Радіо Свобода, сказав: «Пані Богатирьова представляє насамперед керівництво України, не партії. Вона розмовляла у Польщі, в першу чергу, про те, як упродовж найближчих місяців Польща зможе допомогти Україні у тому, щоби грудневий саміт країн НАТО закінчився найкращим для України результатом».

А вже оглядач впливового щоденника «Жечпосполіта» Пьотр Косцінський вважає, що, навпаки, членство пані Богатирьової в Партії регіонів може стати позитивним чинником у просуванні України до Альнсу.

«Якщо Партія регіонів та пані Раїса Богатирьова погодяться на вхід України до НАТО, тоді усі політичні сили в Україні, крім комуністів, будуть – за членство України у Північноатлантичному альянсі.Таким чином серед української громадськості проблема буде вирішена. Тому в цьому завданні ключова роль політиків Партії регіонів, котрі зараз проти НАТО. Якщо вдасться нам переконати в тому, що членство в НАТО, як їм самим, так і Україні принесе лише користь, тоді усе буде гаразд», – зазначив Пьотр Косцінський.
XS
SM
MD
LG