Доступність посилання

ТОП новини

Незалежне зовнішнє оцінювання випускників шкіл розпочалося


Леся Бакалець Київ, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Вступна кампанія до вищих навчальних закладів нового зразка стартувала в Україні. Замість іспитів в обраних вишах усі охочі до вищої освіти мають пройти тестування. Сьогодні відбувся перший, обов''язковий для усіх тест із української мови та літератури. Його пройшло близько 90% від усіх зареєстрованих 512 тисяч 591 учасника.

(ukrinform)
Відступати нікуди – попереду тільки тести. Така думка, мабуть, додавала сил кожному, хто переступав поріг центрів для тестування.

Заходжу в один із них (двері скриплять) У розгорнутому вигляді показую особисте запрошення на тестування та паспорт. Здаємо сумки, телефони, верхній одяг. В аудиторії вже чекають інструктори. У кожного з нас своє місце. У розпорядженні ціла парта, на якій можуть лежати лише ручки і аркуші із тестами.

Об 11:00 білі двері зачиняються. Вийти можна лише у супроводі інструктора. Перші хвилин 10 пішли на роз''яснення правил. Потім при всіх розривають пакет із самими тестами та роздають бланки – окремо для відповідей, окремо робочий зошит. Нарешті можна починати.

Всі запитання – виключно за шкільною програмою

Відповісти треба на 64 питання, плюс – написати короткий твір на тему: «Оглядаючись в минуле прямуємо до майбутнього». На все 3 години. І треба віддати належне: всі завдання виключно за шкільною програмою. Абітурієнти це також визнають. Учень столичного ліцею «Лідер» Сергій каже, не такий страшний чорт, як його малюють, та каверзні питання, каже він, все-таки були.

«Все, що ми мали вчити і мали знати, у нас тут спитали, але фактично знати все просто неможливо, і згадати якого кольору були черевички у Кайдашихи, коли вона їхала в гості – ніхто не може знати. А таких пікантних питань траплялося немало», – зазначив Сергій.

По закінченню тестування усі бланки запечатали в спеціальні пакети, потім під наглядом охоронця – у коробку. Після цього на саму коробку ставлять ще кілька печаток і передають її із рук в руки представникам Центру оцінювання якості освіти.

Заяви про можливе скасування тестів напередодні першого іспиту – обурило

Пані Світлана, інструктор від Центру оцінювання якості освіти, що й проводить тестування, нову форму вступу до вишів не вважає панацеєю проти корупції. Каже, має пройти час. А от вчорашні заяви про можливе скасування тестування її обурили.

«Ситуація взагалі не нормальна. Коли на наступний день має відбутися тестування, а тут піднімаються такі заклики, очевидно, це мало бути вирішено значно раніше, тому не треба було ні громадськість хвилювати, ні учнів, ні батьків», – зауважила представниця Центру оцінювання якості освіти.

Однак, все пройшло спокійно. Принаймні у цьому запевнив і міністр освіти Іван Вакарчук і сам Президент. Віктор Ющенко висловив переконання, що перший крок до подолання корупції вже зроблено.

«Тестування – це відповідь на те, як вимести корупцію з вищої школи, зробити доступною вищу освіту, як замінити конкурс гаманців на конкурс знань. Дитина, яка успішно пройшла навчання в середній школі, проходить публічну процедуру, і вона стовідсотково гарантована до зачислення до вищої школи України. Про яку справедливість ще треба мріяти», – наголосив Віктор Ющенко.

Час покаже. Для тих, хто з об''єктивних причин не зміг пройти тестування з української мови та літератури сьогодні – тест можна буде написати 26 червня.

А я ж чекатиму, разом із більшістю, на результати до 30 травня.

Матеріали до теми:

• 92% випускників шкіл, які зареєструвалися, взяли участь у першому етапі зовнішнього тестування • «Тест тестування». 22-го квітня відбудеться перше незалежне тестування випускникшкіл
XS
SM
MD
LG