Доступність посилання

ТОП новини

Чи покине Ніно Бурджанадзе велику політику?


Зиновій Фрис Прага 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Спікер грузинського парламенту, один із лідерів Революції Троянд 2003 року Ніно Бурджанадзе виступила з несподіваною заявою про те, що вона не братиме участі у виборах до найвищого законодавчого органу країни. Вибори мають відбутися в травні. Що трапилося? Чи підтвердяться слова деяких представників опозиції, що Бурджанадзе взагалі може покинути велику політику?

Ніно Бурджанадзе після заяви про те, що вона не братиме участі у виборах до парламенту, Тбілісі, 21 квітня 2008 р.
Слова Ніно Бурджанадзе пролунали як грім серед ясного неба: «Я не братиму участі у парламентських виборах 21 травня. Це рішення остаточне і воно не зміниться».

Бурджанадзе при цьому висловила сподівання на перемогу соратників із правлячої партії. «Я вірю, що наше суспільство зробить правильний вибір», – сказала вона.

Спікер найвищого законодавчого органу Грузії залишатиметься на своїй посаді до 21 травня. Популярний політик сказала, що після цього терміну буде там, де найбільше потрібна своїй країні.

Тепер – у табір опозиції? «Ні!»

У кожному разі, Ніно Бурджанадзе не має наміру переходити у табір опозиції. Вона навіть висловила здивування, коли журналісти запитали її про це.

І все ж, чому вона пішла на цей крок? Чи можна вважати вичерпним таке її пояснення: «Попри серйозні, довгі і важкі консультації, не вдалося, на жаль, досягти консенсусу щодо партійних списків Національного руху».

Але це не трагедія, продовжила вона, це може статися в будь-якій нормальній, демократичній державі. Це неприємний факт, але це не трагедія.

У Грузії очікували, що саме Бурджанадзе очолить список кандидатів правлячого Національного Руху.

Президент Міхеїл Саакашвілі висловив сподівання, що його сортаниця, все ж, повернеться в політику: «Я розумію, чому вона так вирішила. Звичайно, я почуваюся нещасливим. І я хочу сказати, що Ніно є дуже-дуже, дуже важливою людиною для мене. Вона – патріот Грузії. Ми були разом багато років... Це людина, яка символізує стабільність, спокій, політичний інтелект і гідність».

Опозиція: це – криза

Опозиція вважає, що цей крок Ніно Бурджанадзе свідчить про політичну кризу в президентській партії. Лідер об’єднаної опозиції Леван Ґачечіладзе каже, що «Єдиний Національний Рух» не зміг поділити місця в майбутньому парламенті, при цьому сама Бурджанадзе не мала достатнього впливу на процес.

Представники деяких політичних партій вважають, що Ніно Бурджанадзе, все ж, не покине політику. Найвірогідніше, кажуть вони, нинішній спікер очолить власну політичну силу.
XS
SM
MD
LG