Доступність посилання

ТОП новини

Україна хоче створити міжнародну солідарність довкола проблеми агресивності Росії – представник України при ООН


Юрій Дулерайн Прага, 22 квітня 2008 (RadіoSvoboda.ua) – У штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку як офіційний документ Генеральної Асамблеї ООН поширено заяву Міністерства закордонних справ України стосовно антиукраїнських заяв офіційних осіб Росії. Таким поширенням заяви від 12 квітня Київ хоче створити міжнародну солідарність довкола проблеми агресивності Москви, розповів в інтерв’ю Радіо Свобода Постійний представник України при ООН, Посол Юрій Сергеєв.

Радіо Свобода: Яка мета поширення заяви українського зовнішньополітичного відомства як офіційного документа Генасамблеї ООН?

Юрій Сергеєв: Це заява Міністерства закордонних справ, через яку ми висловлюємо свою стурбованість із приводу заяв високих офіційних осіб Російської Федерації, антиукраїнських заяв, які ставлять під сумнів територіальну цілісність України і є прямим втручанням у наші внутрішні справи. Через цю заяву ми хотіли б, по-перше, проінформувати світову спільноту про агресивність нашого північного сусіда, яка повторюється з року в рік. Можна нагадати про те, що в 1994 році Україна вимушена була скористатися своїм правом і скликати Раду Безпеки у зв’язку з територіальними зазіханнями (Росії) на Крим і на Севастополь. Тоді агресивність пана (Андрія) Козирева (тодішнього міністра закордонних справ Росії) і всієї команди російського МЗС і тодішніх російських політиків була зупинена. Але вона повторювалася. Тепер вона повторюється знову. І таким чином через цю заяву Міністерство закордонних справ хотіло б створити міжнародну солідарність, зупинити недружні антиукраїнські заяви, які з’явилися фактично паралельно з заявами антигрузинськими довкола Абхазії. Тому і мета цієї заяви якраз і полягає в тому, щоб створити міжнародну солідарність довкола проблеми, яка, на жаль, не є сьогоднішньою – вона має свою історію.

Р. С.: Чи не могла б Україна якось полагодити цю проблему на двосторонньому рівні між Москвою і Києвом?

Ю. С.: Ми це пробували робити неодноразово – я вам недаремно нагадав 1994 рік, коли виникла нова доктрина зовнішніх інтересів Росії, коли вона почала реалізовуватися, коли почалися заяви і територіальні претензії до України. І, як видно, історія нічого не навчила. І тому нам доводиться звертатися до партнерів, до друзів, до Організації Об’єднаних Націй за підтримкою. Зверніть увагу на те, що було сказано в Міністерстві оборони Російської Федерації — що ракети проти нас будуть застосовувати! А ми нагадали через цю заяву Російській Федерації, що наше ядерне роззброєння на початку 1990-х було гарантовано в тому числі й Російською Федерацією через так званий Будапештський меморандум. А тепер нам загрожують тією зброєю, яку ми вивезли! Ну, абсурд!

Р. С.: Чи не побоюється офіційний Київ, що нинішня заява може погіршити відносини з Росією?

Ю. С.: Ви знаєте, якщо не реагувати на такі речі, якщо хтось у Росії ставить під сумнів положення Договору про дружбу і співробітництво, – ну, то про яку відвертість відносин ми маємо тоді взагалі говорити, коли одна частина (російського) політикуму говорить про братерство, а інша частина загрожує нам зброєю? Очевидно, треба розібратися самому російському суспільству, що відбувається в ньому…
XS
SM
MD
LG