Доступність посилання

ТОП новини

Черговий крок до коаліційного кінця?


Тетяна Ярмощук Київ, 22 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Це вже не холодна, а гаряча війна. Так вже самі члени правлячої коаліції називають стан речей у власному середовищі. І найближчим часом їй доведеться визначатися – бути пропрезидентською, пропрем’єрською чи не бути взагалі. А з цим визначенням неминучі зміни. За скільки кроків знаходиться коаліція від руйнування?

Коаліційна війна підходить до кульмінації. Сьогоднішній хід за Блоком Юлії Тимошенко. Вслід за заявою лідера НУНСу В’ячеслава Кириленка, що позиція БЮТу щодо перетворення України у парламентську республіку загрожує територіальній цілісності України, Олександр Турчинов заявив, що ухвалення змін до Конституції без участі парламенту можна кваліфікувати, як антиконституційну змову.

Бютівці наполягають, що Конституція має ухвалюватися лише у стінах парламенту, а для її розробки має бути створена спеціальна комісія.

Анатолій Семинога зазначив: «Ми внесли цю пропозицію, вона зареєстрована у Верховній Раді. Це конституційна норма. Якщо ми хочемо вносити зміни до Конституції, а не просто про них розповідати, то таку комісію обов’язково потрібно створювати. Вона може створюватися за ініціативою 150 народних депутатів. БЮТ сьогодні має більше 150 депутатів, тож маємо право ініціювати створення такої комісії».

Коаліцію врятує відмова від конституційних змін?

В оточенні нунсівців лунали заяви, що у разі створення конституційної комісії «Наша Україна – Народна самооборона» порушить питання про вихід із коаліції. На думку ж представника НУНСу Юрія Кармазина, врятувати більшість наразі може лише відмова обох сторін від конституційних змін: «Зараз абсолютно немає чого ділити. Після останнього рішення Конституційного Суду, який сказав, що обійти сьогодні Верховну Раду в ухваленні Конституції, в тому числі і на референдумі, і в ухваленні змін до Конституції, неможливо, я вважаю, що потрібно на цьому зупинитися, і поставити поки що жирну крапку».

Незважаючи на нинішню ситуацію і війну заяв, коаліція може проіснувати до осені, вважає політичний експерт Сергій Таран. Оскільки наразі Президенту зовсім невигідна відставка Юлії Тимошенко.

«Вони її залишать у кріслі, і будуть максимально дискредитувати її економічну політику. А тактика Тимошенко буде спрямована на те, щоби показати основним винуватцем розриву саме Віктора Ющенка, і, очевидно, що вони намагатимуться показати, що у цьому винне оточення, яке ніби зацікавлене у якихось тіньових схемах, які намагався поламати уряд. У цій ситуації коаліція може існувати до осені», – зауважив Сергій Таран.

Що ж стосується швидкого кінця коаліції, то це, на думку експертів, може статися лише в одному випадку. Якщо Блок Юлії Тимошенко продовжуватиме лобіювати своє бачення змін до Конституції, а саме створення парламентської республіки, і це будуть не лише декларації, а реальні дії. Скажімо, спільне з регіоналами голосування за відповідний проект змін до Основного Закону.
XS
SM
MD
LG