Доступність посилання

ТОП новини

Контрольований Кремлем телеканал побачив сліди західних спецслужб у спробі відділити Чечню від Росії


Зиновій Фрис Прага, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Перший російський телеканал показав у вівторок (22 квітня) документальний фільм «План «Кавказ». Якщо вірити авторам стрічки, то в 1990-ті роки західні спецслужби готували операцію з відокремлення Чечні від Росії. Зокрема, у Франції друкували «ічкерійські паспорти», через Грузію до республіки завозили зброю, Німеччина друкувала гроші. А за всім цим стояли, звичайно ж, Сполучені Штати Америки. І хоча фільм документальний, зауважують критики, та все ж він дуже нагадує звичайнісінький радянський агітпроп.

(screenshot з сайту http://tarasovblog.ru/?p=343)
Такі фільми справді полюбляли кремлівські пропагандисти у боротьбі з «американським імперіалізмом», «буржуазним способом життя», «занепадницькою західною культурою»... Фільм журналіста першого телеканалу Антона Верницького «План «Кавказ» – саме такого ґатунку.

Ще до виходу в ефір перший російський телеканал помпезно анонсував фільм: «Спецслужби різних країн, насамперед – Туреччини, США і Великої Британії, спробували на початку 90-х років розділити Росію на дрібні, непідконтрольні федеральному центрові частини...»

Історик Саїд-Хасан Абумуслімов, який був віце-президентом Чечні в 90-ті роки, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що Москва завжди намагалася довести, що в основі російських проблем на Кавказі є закордонне втручання. «Я навіть не хочу коментувати всі ці твердження. Це не серйозно», – зазначив Абумуслімов.

Хто він, Абубакар?

Головний «герой» годинного фільму «План «Кавказ» – чеченець за національністю, громадянин Туреччини Абубакар, який 40 років живе під псевдонімом Беркан Яшар. Згідно з фільмом, він у 1960-ті роки нібито «підписав контракт із державним департаментом Сполучених Штатів» і короткий час працював диктором у мюнхенській штаб-квартирі Радіо Вільна Європа.

Президент Чечні Джохар Дудаєв, дізнаємося з російського фільму, 1992 року призначив Яшара заступником міністра закордонних справ у своєму уряді. Водночас він обіймав різні посади в уряді Туреччини. Автори фільму також стверджують: «У 90-х Абубакар, він же Беркан Яшар, стає, по суті, «сірим кардиналом», через якого проходять всі більш-менш значні фінансові операції бойовиків Північного Кавказу».

За словами самого Беркана, він брав участь в розробці нелегального перевезення алмазів через грозненський аеропорт. Їх возили чартерними рейсами. У переговорах з організації цих рейсів брали участь представники Туреччини і тодішнього уряду Азербайджану. Сполучені Штати також допомагали в цьому.

Беркан Яшар розповідає у фільмі про план створення Кавказько-Турецької конфедерації. Цю ідею нібито підтримували президент Туреччини Турґут Озал, а потім прем’єр-міністр і президент Сулейман Демірель.

Медет Онлу, який представляє чеченських сепаратистів у Туреччині, розповів Радіо Свобода, що 1991 року, коли Джохар Дудаєв проголосив незалежність Чечні, Беркан Яшар був серед тих у Туреччині, хто підтримав цей крок. Він також підтримував чеченців, які прибували до Туреччини. Однак пізніше, додає Медет, Яшар налагодив «тісні, дружні зв’язки з росіянами».

Змова Заходу триває?

На закінчення фільму його автори попереджають, що, попри успіхи Кремля в боротьбі з чеченськими повстанцями, план захоплення Північного Кавказу західними країнами, ймовірно, все ще діє.

Кореспондент Радіо Свобода Андрій Бабицький, який свого часу активно висвітлював події безпосередньо з Чечні, спростовує такі висновки фільму.

«Що стосується того, наскільки це реально, то деякі деталі справді цілком правдоподібні. Але загалом їх використовують для того, щоб довести абсолютно міфічну концепцію про участь якихось спецслужб різних країн, щоб розчленити Росію. Використання теорії змови – характерне для путінської Росії», – наголосив Андрій Бабицький.

На думку незалежних експертів, фільм «План «Кавказ» є зразком новітньої антизахідної істерії в сучасній Росії, в якій сьогодні правлять вихідці з колишнього КДБ.

Відеозапис фільму: http://tarasovblog.ru/?p=343
XS
SM
MD
LG