Доступність посилання

ТОП новини

Делегація Грузії в ООН оприлюднила відеозапис з камери безпілотного літака-розвідника, збитого 20 квітня


У середу пізно ввечері в Раді Безпеки ООН розпочнеться закрите засідання, скликане за ініціативою Грузії, на якому будуть обговорювати ситуацію в зоні грузино-абхазького конфлікту.

Відеозапис на якому російський МіГ-29 збиває грузинський тактичний безпілотний планер Гермес-450, 20 квітня 2008 р.

Розшифрований текст репортажу:

Кадри очевидно показують, як російський винищувач збиває безпілотний грузинський розвідувальний літак, який патрулює небо Грузії. Міністерство оборони Грузії, яке оприлюднило ці зйомки, заявляє, що інцидент стався в неділю в грузинському розкольницькому регіоні Абхазії, який контролюють підтримувані Москвою сепаратисти. Міністерство повідомляє, що кадри зняла камера на борту літака.

Полковник Військово-повітряних сил Давіт Наїрашвілі каже, що відеозапис чітко свідчить – розвідувальний літак був у повітряному просторі (Грузії), коли на нього напав літак МіҐ-29, що, за його словами, може бути тільки російським: «Характерний подвійний кіль свідчить про реактивний винищувач МіҐ-29. Це російський літак, Грузія таких не має. Так само його не мають і абхазькі повстанці-сепаратисти».

Так виглядає МіҐ-29: розроблений у 1970-х роках, він залишається складовою російських Військово-повітряних сил.

Москва заявляє, що звинувачення є нісенітницею. Але полковник Наїрашвілі каже, що радари відстежили літак, який злетів із бази в Абхазії і повернувся в Росію після нападу: «Радар свідчить, що МіҐ-29 злетів із Ґудаути в Абхазії в Грузії. Для російського МіҐ-29 цілком незаконно перебувати там. МіҐ-29 летить на південь, збиває грузинський безпілотний літальний апарат і летить на північ, перетинаючи кордон до Росії».

На початку минулого тижня Тбілісі звинуватив Москву в фактичній анексії Абхазії й іншого грузинського розкольницького регіону, Південної Осетії, після того, як президент Росії Володимир Путін віддав вказівку своєму урядові встановити тісніші зв’язки з сепаратистами.

Гелен Лонґ, Ройтерз
За твердженням грузинської сторони, літак був збитий російським винищувачем.

Із відеозапису можна побачити, як до камери, встановленої на літаючому пристрої, наближається військовий літак, який згодом випускає ракету. Після того, як ракета влучила в безпілотний літак, зображення зникає. Розпізнавальних знаків на зображенні не видно.

У середу пізно ввечері в Раді Безпеки ООН розпочнеться закрите засідання, скликане за ініціативою Грузії, на якому будуть обговорювати ситуацію в зоні грузино-абхазького конфлікту.

Як повідомив журналістам представник грузинської делегації в Нью-Йорку, голова МЗС Грузії, який бере участь у засіданні Ради Безпеки, надасть зібранню «докази порушення Росією суверенітету Грузії».

Зі свого боку, російські агенства цитують постійного представника Росії при ООН Віталія Чуркіна, який каже, що Росія має свої вагомі аргументи, і що їй «буде, що розповісти щодо останніх неконструктивних, а часом і провокаційних дій з боку грузинської сторони».

Матеріали до теми: • Рада Безпеки ООН обговорить сьогодні чергове загострення відносин між Росією та Грузією
XS
SM
MD
LG