Доступність посилання

ТОП новини

Соціальне житло на Дніпропетровщині: реальність чи мрія?


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 23 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – 30 тисяч родин у Дніпропетровську мають гостру потребу в житлі, але не можуть його придбати. Із нинішніми цінами на нерухомість – від двох тисяч доларів за квадратний метр – придбання квартири видається для пересічної родини в регіоні справжньою розкішшю. Чи не єдина надія на так зване доступне житло, будувати яке, з ініціативи Президента, мали б почати наступного року. А втім, дніпропетровські експерти сумніваються, що задум вдасться втілити в життя.

Перше, що насторожує дніпропетровських будівельників в ініціативі з доступним житлом, – невизначеність правил гри. Уважно вчиталися у відповідний указ Президента і ще не затверджений парламентом законопроект і побачили: у документах купа «дірок».

Керівник регіонального представництва Української будівельної асоціації Леонід Турчин зауважив: щоб стимулювати будівельників зводити недороге житло, обіцяють безкоштовно виділяти землю, як саме це відбуватиметься, не зрозуміло. Крім того, Президент в указі записав, що усі інженерні комунікації до «доступних» висоток прокладатимуть комунальники, а не забудовники, в законопроекті ж про це жодного слова.

«Будівельників турбує, чи будуть вчасно розроблені всі правила гри? Якщо їх не буде, а будуть лише змушувати – мовляв, закон є, нам за планом треба стільки-то метрів, віддай – тоді все це кане в лету», – зазначив Леонід Турчин.

Доступне житло на кшталт «хрущовок»?

У будівельній палаті Дніпропетровської області недовіри до нового проекту менше. Але фахівці попереджають – житло на нетугий гаманець аж надто якісним і гарним не буде.Найімовірніше, зводити доведеться за типовими проектами і з недорогих матеріалів, переконаний виконавчий директор Будівельної палати області Юрій Кочерга.

«Ми все згадуємо панельне будівництво минулих років, коли будинки були схожі один на одного. Зараз так теж можна будувати із застосуванням нових технологій – блоків, панелей, блок-квартир. Саме таке житло можна зводити як доступне», – говорить директор Будівельної палати

Банкіри не хочуть давати кредити, а місцева влада не може знайти інвесторів

Ще одна проблема в практичній реалізації ініціатив з доступним житлом – банківське кредитування. Проект передбачає, що держава виділятиме родині на «доступну» квартиру лише третину її вартості, решту бери де хочеш. Дніпропетровські банкіри попереджають уже зараз: давати довгострокові позики та ще й не більш ніж під 11% річних, як цього хоче Президент, вони не збираються.

Керівник Дніпропетровської банківської спілки Сергій Згоник зазначив: «Банківська система не готова до 30-річних кредитів. Таких термінів, обсягів і таких цін грошового ресурсу в українській банківській системі немає, та немає і в світовій».

Наразі у Дніпропетровську потребу в поліпшенні житлових умов відчувають десятки тисяч родин, ще гостріше проблема стоїть у сільській місцевості. Приміром, тільки один Криворізький район через відсутність доступного житла щороку втрачає 10% фахівців – медиків та педагогів. Голова місцевої райради Володимир Мельник каже: зараз ладні робити все – безкоштовно виділити землю, спростити дозвільні процедури, але забудовники йти на село не хочуть.

«Добре, що цю проблему збираються контролювати на рівні обласної влади. Хотілось би, щоб від декларації намірів та бажань перейшли в площину практичного вирішення. Зі свого боку, ми сьогодні готові виділити землю під забудову», – запевняє керівник райради.

Чи врахують у державній програмі доступного житла численні зауваження будівельників, банкірів і влади на місцях? Усі потенційні учасники проекту чекають. А ще зауважують: в Україні, по суті, вже розпочалася передвиборна президентська кампанія, отож тему можуть просто «заговорити».
XS
SM
MD
LG