Доступність посилання

ТОП новини

Хвороба спікера Яценюка передалася конституційному процесу?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Обговорення концепції нової Конституції не вийшло. Віктор Ющенко скасував заплановане на сьогодні засідання Національної конституційної ради через хворобу спікера Арсенія Яценюка. Бютівці назвали це зривом конституційного процесу.

Про скасування засідання Національної конституційної ради стало відомо через 10 хвилин після того, як воно мало розпочатися. До членів ради вийшла заступниця голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук і повідомила: «На прохання Голови Верховної Ради буде перенесено засідання. Він, як відомо, сьогодні повернувся з відрядження і погано себе почуває, і на його прохання Президент переносить засідання Національної конституційної ради».

Точна дата, на яку перенесли засідання, не відома. За словами ж пані Ставнійчук, друге засідання Національної конституційної ради може відбутися після травневих свят. А в заяві, поширеній прес-службою Глави держави, йдеться, що, зважаючи на важливу роль українського парламенту в конституційному процесі, Президент вважає неможливим проведення засідання цієї ради без участі спікера.

Національна конституційна рада припинила існування?

Представники ж Блоку Юлії Тимошенко заявили про зрив Президентом конституційного процесу і пообіцяли створити у парламенті спеціальну комісію для розробки нової редакції Конституції. Скасування Президентом сьогоднішнього засідання бютівці назвали неповагою. Це, за словами Валерія Писаренка, є свідченням, що ця рада припинила свою роботу.

«Те, що сьогодні відбулося, це ще одне підтвердження того, що не може Конституція робитися кулуарно у підвалах Секретаріату Президента. Неспроможність забезпечити конституційний процес і вилилося у те, що сьогодні припинилася робота Конституційної ради. Ті особи, які провокували Президента на антиконституційні дії і на ухвалення Конституції через референдум, програли гру. Це завершило роботу Національної конституційної ради, як органу, який повинен був прикрити ідею створення нової Конституції без парламенту», – зауважив Валерій Писаренко.

Інший бютівець, Андрій Портнов, заявив, що «жодна людина, яка себе поважає» більше не прийде на засідання Конституційної ради. Втім, нунсівець Роман Зварич не бачить підстав для припинення бютівцями участі у роботі цього органу. Якщо ж вони вирішать це зробити, каже пан Зварич, це їхня воля.

Чи був зацікавлений Президент у засіданні НКР?

Сьогодні робоча група з числа членів Національної конституційної ради мала представити на розгляд цієї Ради концепцію оновленої Конституції. Концепція передбачає змішану форму правління, однак повноваження Президента зазнають змін. Зокрема, пропонується позбавити Главу держави можливості вносити кандидатури на призначення міністрів закордонних справ та оборони. Очевидно, Глава держави очікував від концепції чогось принципово іншого, каже політолог Тарас Березовець.

«Президент Ющенко був би зацікавлений у тому, щоб Конституційна рада подала зміни до Конституції у тому ключі, який би передбачав не лише повернення президентських повноважень, якими свого часу користувався Президент Кучма, ба, навіть ішлося про їхнє розширення. Тому для Ющенка холодним дощем стало рішення Конституційної ради», – зазначив політолог.

У сухому підсумку ситуація виглядає так. Після рішення Конституційного Суду ідея ухвалення Конституції через референдум провалилася. Всередині коаліції немає консенсусу щодо конституційного процесу. Та навіть якби він і був знайдений, що зараз виглядає малоймовірним, для ухвалення Основного Закону у парламенті необхідно 300 голосів.
XS
SM
MD
LG