Доступність посилання

ТОП новини

Перший страйк англійських учителів за останні 20 років


Олекса Семенченко Лондон, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Близько восьми тисяч шкіл Англії та Вельсу були цілком, або частково, закриті у четвер. Перший національний страйк учителів за 21 рік змусив працюючих батьків залишитися вдома, або наймати людину для догляду за дітьми молодшого шкільного віку.

Роботу припинили тисячі вчителів у третині шкіл Англії і Вельсу. Національна профспілка вчителів організувала понад 50 мітингів у всій країні з вимогою підвищити заробітну платню на понад 4 відсотки, замість запропонованих урядом двох з половиною.

Прем’єр-міністр Ґордон Браун, а також усі головні політичні партії засудили цей страйк, який, як заявила профспілка, є першим у затяжному диспуті щодо платні. Багато батьків і вчителів також вважають акцію безвідповідальною, зокрема, тому що її розпочато невдовзі перед випускними іспитами.

Інші критики вважають вимоги профспілки надмірними, адже, незважаючи на те, що британські вчителі мають велике навантаження, їхня платня є досить високою для громадського сектора – пересічний вчитель отримує близько 35 тисяч фунтів на рік (це понад 70 тисяч доларів).

Але профспілка вчителів наполягає, що підвищення платні на два з половиною відсотки становить ерозію заробітків. Виконувач обов’язків Генерального секретаря профспілки Крістін Блавер у відповідь на критику заявила: «Виконавчий комітет профспілки вчителів дуже уважно поставився до вибору часу для страйку. Ми не зачепили жодного екзаменаційного дня. А наші члени є професіоналами, які наполегливо працювали, щоб належно приготувати дітей до іспитів. Фактом є те, що якби ми не вдалися до жодних дій, то цілком могло б статися, що наступного року будуть учні, що зовсім не мали б учителів із певних предметів».

Вчителі двох інших профспілок не страйкували

За попередніми підрахунками, страйк заторкнув понад два з половиною мільйони школярів. Наступного місяця 14-річні підлітки складатимуть важливі у британській шкільній системі іспити, які суттєво впливають на майбутнє молодих людей.

На початку дня вчителі влаштували пікети біля шкіл із гаслами «Де наші гроші, Дарлінґ?» (Дарлінґ – прізвище міністра освіти). Інші роздавали летючки, пояснюючи, чому вони страйкують. У Лондоні понад тисячу вчителів пройшли з демонстрацією до будівлі парламенту. Мітинги відбулися в Манчестері, Ліверпулі, Лідсі, Ньюкаслі, Шеффілді, Кардиффі та інших великих містах.

Проте багато шкіл, де вчителі належать до двох інших профспілок, працювали, як звичайно. Ці профспілки погодилися на запропоновані урядом умови підвищення платні і не братимуть участі в протестах. Фахівці кажуть, що страйк матиме вплив на економіку, позаяк багато батьків не змогли піти на роботу через необхідність наглядати за дітьми.
XS
SM
MD
LG