Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Ради Безпеки ООН не вплинуло на позицію Росії?


Марія Щур Прага, 24 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Офіційна Москва відкинула заклики західних країн припинити нав’язувати міцніші контакти із самопроголошеними республіками Грузії Абхазією та Південною Осетією. Москва вважає свої дії законними в інтересах російських громадян, що живуть у невизнаних республіках. А грузинська влада звинувачує Росію в прихованій анексії її території.

Перепускний пункт у зоні безпеки між Грузією та Абхазією, квітень 2008 р.
«Росія перетнула межу. Нормальний міжнародний дипломатичний процес під серйозною загрозою», – заявив сьогодні в Тбілісі президент Грузії Міхеїл Саакашвілі після вчорашнього засідання Ради Безпеки ООН.

«Грузія є конструктивною, миролюбною країною. Ми зацікавлені у близьких, дружніх стосунках із Російською Федерацією, але ми не можемо змиритися з діями, спрямованими на анексію найбільш важливих частин нашої території, на легітимізацію етнічних чисток, і такими, що хочуть випливати на нашу зовнішню політику та політичну систему», – наголосив Саакашвілі.

На закритому засіданні Ради Безпеки ООН Франція, Німеччина, Британія та Сполучені Штати закликали Росію відмовитися від нав’язування тісніших контактів із грузинськими сепаратистськими регіонами.

Але російський посол в ООН Віталій Чуркін заявив, що дії Росії законні: «Все, що ми робимо, є абсолютно законно, узгоджено з міжнародними угодами, і я не розумію, як на це можна скаржитись, спираючись на законні підстави».

Минулого тижня Росія формалізувала зв’язки з сепаратистськими регіонами Грузії, що, за словами представників офіційного Тбілісі, є не що інше, ніж підготовка до анексії її території.

А через декілька днів напруженість зросла ще більше, коли безпілотний грузинський літак було збито над Абхазією – за твердженням Тбілісі, ракетою з російського літака.

Москва неправильно зрозуміла підсумок бухарестського саміту?

Колишній прем’єр-міністр Естонії та колишній радник грузинського уряду Март Лаар в інтерв''ю Радіо Свобода говорить, що нинішні події – наслідок Бухарестського саміту НАТО. На його думку, Москва неправильно інтерпретувала рішення саміту, і тепер відчуває за собою «право» безкарно втручатись у справи Грузії.

«Навіть незважаючи на те, що Грузія отримала чітку обіцянку, що її приймуть у НАТО, Москва воювала проти Плану дій щодо членства в Альянсі. А тому, коли Грузія не отримала ПДЧ, Москва неправильно зрозуміла. Вона подумала, що це означає, що Грузію покинули напризволяще, і тепер можна робити все, що завгодно».

Матеріали до теми:

• «Грузія не має іншого виходу, ніж апелювати до світової спільноти» – військовий оглядач Коба Ліклікадзе • Між Москвою і Тбілісі пробігла ще одна чорна кішка (відео: МіГ-29 збиває грузинський літак) • Захід непокоїть те, що Росія підтримує самопроголошені Абхазію та Південну Осетією
XS
SM
MD
LG