Доступність посилання

ТОП новини

85 років від початку політики українізації в радянській Україні


Віталій Пономарьов Київ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Чи можна сьогодні уявити собі, що державний службовець у Харкові, Донецьку чи навіть у Києві мусить складати іспит з української мови? Натомість у 20-і роки минулого століття від результатів такого іспиту залежало саме перебування чиновника на посаді. 85 років тому Російська комуністична партія, щоб заручитися підтримкою населення України, була змушена оголосити про проведення українізації.

Щоб укоренитися на захоплених Червоною армією територіях, більшовики були змушені йти на поступки місцевому населенню. Відтак, 25 квітня 1923 року ХІІ з’їзд РКП(б) оголосив про перехід до політики «коренізації», яка в Україні набула форми українізації.

Партійні функціонери опиралися українізації, і 2-й секретар ЦК КП(б)У Дмитро Лебедь обґрунтовував цей спротив теорією боротьби двох культур, в якій нижча і відстала українська культура мала поступитися вищій та передовій російській. Зрештою, Лебедь був відкликаний з посади, а 25 квітня 1925 року пленум ЦК компартії України знову наголосив на важливості українізації: «Справа зміцнення союзу робітничого класу із селянством і зміцнення диктатури пролетаріату на Україні вимагає напруження сил усієї партії для опанування української мови та українізації».

Результати 10 років українізації

У ході українізації діловодство у партійних, державних та кооперативних установах було переведено на українську мову. Наприкінці 20-х років українською мовою видавалося понад 80% книг, газет та журналів. 97% українських дітей навчалися у школах рідною мовою. На українську мову перейшла половина технікумів, 2/3 вищих навчальних закладів і навіть школи червоних командирів та деякі військові частини.

Політику українізації підтримала інтеліґенція, і це спричинило українське культурне відродження. Як згадував нарком освіти Олександр Шумський, «тільки тоненька плівка українців-комуністів плавала на поверхні бурхливого потоку культурного українського відродження».

У розпал голодомору більшовики почали згортати українізацію. У листопаді 1933 року пленум ЦК КП(б)У розглянув питання про «український націоналістичний ухил» і оголосив про припинення українізації.
XS
SM
MD
LG