Доступність посилання

ТОП новини

На українсько-польському кордоні знову черги. Митні служби України та Польщі вдаються до екстрених заходів


Єва Поштар Варшава, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Українські та польські митні служби обговорили план дій з ліквідації черг автомашин на українсько-польському кордоні. Про це домовились представники митних служб Польщі та України, які зустрілись на прикордонному пункті Корчова-Краковець. Тим часом черги на українсько-польському кордоні знов сягнули критичних розмірів. Для двох країн, що готуються приймати європейський чемпіонат з футболу, питання легкого перетину кордонів, стоїть особливо гостро.

30 кілометрів – таких небачених від січня розмірів знов сягають черги вантажівок на українсько-польському кордоні. Митники з України і Польщі, котрі зустрічалися цього тижня, домовилися про низку спільних дій. Зокрема, як повідомили Радіо Свобода з польського боку, сторони вирішили запровадити «зелений коридор» для легкових автомобілів та спрощення догляду вантажівок.

Також заплановано, що з травня на прикордонному пункті Рава Руська-Гребенне має почати працювати фітосанітарний та ветеринарний контроль, що також має пришвидшити рух на кордоні.

Нинішні черги – через затримку з українського боку

Тим часом у Львові звертають увагу на те, що якщо на початку року черги утворювались внаслідок страйку польських митних служб, то зараз причина з українського боку.

За словами місцевих підприємців і митників, з якими говорила львівська кореспондентка Радіо Свобода, проблема у тому, що в середині січня Західна регіональна митниця видала наказ «Про посилення контролю за розмитненням вантажів». Через нього останні два місяці, розмитнення товару здійснюється зі значними затримками. Львівські підприємці трактують запровадження наказу, який немає юридичної сили, як саботаж позитивних змін, котрі відбуваються на кордоні з ініціативи уряду.

Але представник Митної палати у Перемишлі Малгожата Айсенбергер-Бляхарська вважає, що не треба поспішати з висновками: «На мою думку, ми зараз не повинні говорити про чиюсь вину. Представник митної служби України говорив на зустрічі про те, що у них проводять реорганізацію роботи, оновлюють митні процедури. Вважаю, що треба дати час українській стороні. Я переконана, якщо зміни на краще – тоді треба радіти, не журитись».

«Больова точка державних стосунків»

Представники польської сторони зазначають, що найпізніше під кінець травня треба підписати план дій для розвантаження черг на кордоні, інакше під загрозою опиняться проекти, пов’язані з проведенням футбольного чемпіонату Євро-2012.

Речник керівника польської митної служби Вітольд Лісіцький зауважив: «Нам дуже хотілося б, щоб зустріч відбулась на рівні керівників митних служб обох країн. Тому, що проблема розвантаження українсько-польського кордону – больова точка державних стосунків. Ми переконані у тому, що лише зустріч на найвищому рівні призведе до швидкого вирішення проблеми. Хочу зауважити – перед нами ще море завдань у контексті спільного проведення чемпіонату Євро-2012».
XS
SM
MD
LG