Доступність посилання

ТОП новини

Піком президентсько-прем’єрського протистояння став Фонд держмайна


Тетяна Ярмощук Київ, 25 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Найпалкіші земні пристрасті у страсну П’ятницю розгорнулися навколо Фонду держмайна. Юлія Тимошенко зранку знову представила виконувача обов’язків Фонду Андрія Портнова. Президент Віктор Ющенко знову призупинив дію урядового розпорядження. А рятувати нинішню чільницю ФДМ Валентину Семенюк приїхав керівник Держохорони Валерій Гелетей.

Логотип Фонд держмайна
Кабінет Міністрів критикуючи Фонд держмайна за непрозору приватизацію у минулому i зрив виконання плану приватизацiї тепер, уже намагався змінити керівництво Фонду. Проте Президент Вiктор Ющенко своїми указами призупинив дiю цих розпоряджень уряду та нагадав, що доля голови Фонду має вирішуватися лише у Верховній Радi.

У п’ятницю зранку, озброївшись судовим рішенням, Юлія Тимошенко прибула до приміщення Фонду держмайна і представила співробітникам виконувача обов’язків Андрія Портнова.

«Окружний адміністративний суд міста Києва своєю ухвалою від 24 квітня призупинив укази Президента як щодо пані Семенюк, так і щодо призначення нових керівників і заступників Фонду держмайна... Я не думаю, що Президент буде захищати корупцію. Я переконана, що Президент все-таки буде боротися з корупцією. І тоді пані Семенюк потрібно притягнути до відповідальності», – заявила Юлія Тимошенко.

Перше, що зробив Андрій Портнов, приступивши до роботи, – це підписав наказ щодо проведення конкурсу приватизації Одеського припортового заводу. Минулого тижня Президент своїм Указом призупинив приватизацію цього заводу, пояснивши, що вона не відповідає національним інтересам. Віктор Ющенко заявив, що саме виробництво заводу таки має бути приватизоване, однак порт Південний, аміакопровід і перевантажувальний комплекс – у власності держави. Уряд підтвердив, що не збирається приватизовувати аміакопровід. Але наголосив, що цех перевантаження аміаку належить до цілісного майнового комплексу заводу.

Ющенко видав нові укази, а Тимошенка доручила Портнову не виконувати їх

Через дві години після представлення Андрія Портнова до приміщення Фонду держмайна приїхав керівник Державної охорони Валерій Гелетей. А Президент своїми новими Указами призупинив дію розпорядження уряду про зміну керівництва Фонду та повторно призупинив приватизацію Одеського припортового.

Сам же Андрій Портнов у розмові з Радіо Свобода заявив, що він продовжуватиме виконувати обов’язки керівника Фонду держмайна, якщо ж йому не дадуть цього робити у приміщенні ФДМ, то він працюватиме у приміщенні уряду.

Тим часом, керівник Служби з представництва в судах інтересів Президента Руслан Кирилюк заявив, що дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі. За його словами, суд не мав правових підстав розглядати позови щодо указів Президента, які зупиняють дію розпоряджень уряду стосовно кадрових питань у Фонді держмайна та приватизації Одеського припортового заводу. Компетенція судів загальної юрисдикції, каже Кирилюк, не поширюється на такі питання, бо вони належать до компетенції Конституційного Суду.

Натомість соратники Юлії Тимошенко вважають укази Президента неконституційними, і не виключають, що оскаржуватимуть їх у Конституційному Суді.

Бютівець Андрій Шкіль зазначив: «Портнова ніхто не призначав. Він виконувач обов’язків. Це дві великі різниці. Портнова буде обирати Верховна Рада, і ніхто ні за яких обставин, ніяким указом більше нікого не усуне. Але за даних умов можна буде звернутися до Конституційного Суду на правомірність подібного указу. Бо подібний указ є неправомірним. Він необґрунтований, немає жодних підстав для його оприлюднення чи взагалі його написання».

Згодом надійшло повідомлення про черговий удар у президентсько-премєрському дедалі більш гарячому протистоянні: Юлія Тимошенко доручила Андрію Портнову не виконувати нові укази Глави держави.

А вже увечері в п’ятницю Генеральна прокуратура України заявила, що вона опротестувала розпорядження Кабміну про відсторонення від виконання повноважень голови Фонду держмайна та про умови приватизації Одеського припортового заводу.

Матеріали до теми:

• Генпрокуратура опротестувала розпорядження Кабміну щодо Фонду держмайна і Одеського припортового заводу • Президент Віктор Ющенко знову призупинив зміну керівництва Фонду держмайна • Дії Окружного адміністративного суду Києва щодо зупинки указів Президента не ґрунтуються на законі – Руслан Кирилюк • Андрій Портнов: Указ Президента щодо кадрових змін у Фонді держмайна не відповідає його конституційним повноваженням • Президент знову призупинив приватизацію Одеського припортового заводу • Валентина Семенюк заявила про «рейдерську атаку» на Фонд держмайна
XS
SM
MD
LG