Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Огризко: Зближення України з НАТО не суперечить положенням договору про дружбу і співпрацю України й Росії


Про це сказав міністр закордонних справ України Володимир Огризко в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня».


Про це сказав міністр закордонних справ України Володимир Огризко в інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня».

За його словами, «базовий договір і вибір кожною зі сторін формули забезпечення своєї безпеки абсолютно між собою не пов’язані. Це абсолютно штучні прив’язки, які під собою не мають жодних підстав».

«Ми забезпечимо свою безпеку у такий спосіб, який вважаємо доцільним. Поряд з тим, як це і записано у законі про основи національної безпеки, ми робитимемо все від нас залежне, щоб відносини з Росією були якнайкращі. І ми від цієї формули не збираємося відмовлятися», – запевнив Огризко.

Він також відзначив, що ідея забезпечити безпеку України шляхом підвищення статусу Будапештського меморандуму – це спроба відвернути увагу від ключового питання національної безпеки. «Згадаймо, що в Будапештському меморандумі прописано: у разі загрози національній безпеці України буде можливість провести консультації з того чи іншого приводу. Якщо це гарантії, тоді їх нам явно замало. Сьогодні ми повинні займатися не консультаціями, а мати чіткі механізми захисту свого суверенітету», – підкреслив він. «Сьогодні питання не в «будапештських гарантіях», а в тому, щоб приєднатися до НАТО, цього випробуваного механізму, який дозволяє реально, а не примарно, гарантувати безпеку», – вважає голова зовнішньополітичного відомства України.

Коментуючи думку про погіршення відносин з Росією у разі вступу України до НАТО, В. Огризко наголосив: «Думаю, ситуація є надзвичайно простою: Україна стане членом НАТО і буде мати добросусідські відносини з Росією».

«Ніхто не збирається будувати берлінські мури, ніхто не збирається створювати бар’єри між людьми. Це якраз приклади старого мислення, мислення минулого, – відзначив голова МЗС. –Ми ж дивимося у майбутнє».
XS
SM
MD
LG