Доступність посилання

ТОП новини

«Світ Божий, як Великдень»


Юлія Рацибарська Дніпропетровщина, 28 квітня 2008(RadioSvoboda.Ua) – На час великодніх свят у Дніпропетровську зупинилась пересувна Всеукраїнська виставка декоративно-вжиткового мистецтва. ЇЇ назва – рядок з шевченкового вірша-посвяти Котляревському: «Світ Божий, як Великдень». Експозицію кращих робіт, створених українськими майстрами з різних регіонів, розгорнули у галереї осередку Національної спілки художників. З ініціативи «спілчан» та Міносвіти захід проводиться щороку ось уже вшосте. Для Дніпропетровська, кажуть митці, це значуща подія, виставок такого масштабу не приймали вже майже тридцять років.

Мозаїки, панно і гобелени, вітражі й картини у техніці печворк та батик, керамічний посуд, фігурки й тарелі, вирізьблені з дерева, витинанки та вишиванки, декоративний розпис, святковий жіночий одяг. На виставці декоративно-вжиткового мистецтва майже півтори сотні експонатів, привезених із двох десятків міст. Усе те вражає багатоголоссям барв і технік. Розпускають свої нев’янучі пелюстки казкові квіти, тріпочуть крильми в небесах химерні птахи, ясніє сонце, як писанка... Во істину, кажуть майстри-учасники експозиції, світ Божий – радісний і врочистий, як Великдень.

Святковість притаманна всьому декоративно-прикладному мистецтву

Організатори заходу переконані: святковість, особливий, піднесений настрій відповідає самій внутрішній сутності декоративно-прикладного мистецтва, адже воно сповнене тепла та людяності, близьке й зрозуміли кожній душі. Усі експонати об''єднує релігійно-сакральна тематика, однак це не головний критерій, за яким відбирали роботи для виставки, розповідає заступник директора Дніпропетровського художнього музею Людмила Тверська. «Головне в оцінці будь-якого твору – чи художнього, чи декоративно-вжиткового – це передусім його мистецька цінність», – каже музейниця.

Упродовж тисячоліть людство, наслідуючи Бога-Творця, ліпить із глини, різьбить із дерева, майструє з ниток, полотна, соломи, бісеру. Левова частка представленого на виставці – традиційне народне мистецтво. Скульптор Микола Штець презентував свої роботи з дерев – коник, таріль.

І традиція, і пошук

А втім, всеукраїнська пересувна виставка охоплює усе розмаїття декоративно-ужиткового мистецтва країни – від традиційних його видів, таких як кераміка, художнє різьблення, декоративний розпис, килимарство і вишивка, до сучасних пошуків. Дніпропетровська майстриня Ольга Данилова у виставці такого масштабу бере участь вперше. Художниця працює в оригінальній техніці – малює емаллю на міді.

Виставка «Світ Божий, як Великдень» після Дніпропетровська далі подорожуватиме містами України, щоб майстри мали можливість знайомитися одне з одним, а відвідувачі – бачити й оцінювати їхні здобутки у царині декоративно-прикладного мистецтва.
XS
SM
MD
LG