Доступність посилання

ТОП новини

У Сімферополі відбулися пам’ятні заходи, приурочені до масового розстрілу кримських татар у в’язниці НКВС


Учасники жалобного вечора в Сімферополі в понеділок ушанували пам’ять розстріляних у 1938 році. Історики відновили імена двадцяти кримських татар, розстріляних у той час. Серед них – письменники, педагоги, учені, художники.

Учасники жалобного вечора в Сімферополі в понеділок ушанували пам’ять розстріляних у 1938 році. На вечорі-реквіємі були присутні члени Меджлісу кримськотатарського народу, представники кримськотатарської інтелігенції, громадських організацій і студенти кримських вишів.

Як відзначили в Меджлісі кримськотатарського народу, Бахчисарайский заповідник почав підготовку документів для офіційної реабілітації людей, розстріляних 17 квітня 1938 року.

Того дня в Сімферополі почалися розстріли, які тривали кілька днів. Точна кількість розстріляних невідома.

Історики відновили імена двадцяти кримських татар, розстріляних у той час. Серед них – письменники, педагоги, учені, художники.

Формальним звинуваченням була участь у діяльності забороненої в СРСР кримськотатарської Національної партії «Міллій Фирка», шпигунство на користь Німеччини, Англії та інших країн, а також націоналізм.

Як вважають кримські татари, справжньою метою розстрілу було позбавлення кримськотатарського народу його провідних представників.

Деякі історики, оцінюючи наслідки цієї події, ставлять її відразу після наслідків депортації кримськотатарського народу 1944 року, нагадали в Меджлісі.
XS
SM
MD
LG