Доступність посилання

ТОП новини

У Шотландії страйкує єдиний нафтопереробний завод


Олекса Семенченко Лондон, 28 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – До берегів Британії почали підходити танкери з пальним, які мають компенсувати можливу нестачу енергоносіїв через страйк на нафтопереробному заводі. Працівники заводу в Ґранджмауті у неділю розпочали акцію протесту через суперечку навколо пенсій. Тим часом, ціни на нафту у світі в понеділок сягнули рекордної в історії позначки у близько 120 доларів за барель, частково як наслідок цього страйку.

У страйку бере участь близько тисячі двохсот працівників нафтопереробного заводу у Ґранджмауті – єдиного у Шотландії. Цей страйк перекрив постачання пального через нафтогін, яким до Британії йде третина всієї нафти з Північного моря. Причиною акції стало оголошення власниками нафтопереробного заводу про те, що вони не здатні далі фінансово підтримувати нинішню пенсійну схему для своїх працівників. Працедавець попросив робітників відмовитися від цієї схеми, але у відповідь профспілка Unite оголосила страйк. Вона вмістила в газетах оголошення з поясненням причин і звернулася за громадською підтримкою і розумінням.

Панічна закупівля пального

У вихідні на деяких із бензоколонок Шотландії викупили все пальне. Щоб заспокоїти споживачів, які почали панічно скуповувати бензин і дизель, організували додаткову поставку енергоносіїв. Танкер з двома тисячами тонн дизельного пального та тисячею тонн гасу сьогодні розвантажили в одній із шотландських бухт. Всього нині до Шотландії із запасами пального прямує сім танкерів. Бензовози з порту почали розвозити пальне на бензоколонки північного сходу країни. У сумі танкери мають на борту близько 65 тисяч тонн пального, чого достатньо на приблизно 10 днів. Проте фахівці кажуть, що загалом у країні вистачає резервів пального на багато тижнів, тому головним завданням є втихомирити панічні настрої споживачів.

Перший міністр Шотландії Алекс Салмонд закликав сторони конфлікту – профспілку Unite та власників підприємства — відновити переговори щодо пенсій: «Вони просто мусять говорити між собою, щоб знайти вихід. Але цей диспут буде вирішено на якомусь етапі. Я б хотів, щоб це сталося швидко. Щоб усі шотландці, яких це зачепило, включно із робітниками і компаніями, котрі працюють у Північному морі, побачили розв’язання цієї проблеми».

Представник профспілки Unite Філ МакНулті заявив, що у вівторок страйкарі повернуться на роботу. Після цього, за його словами, вони візьмуть час на роздуми. Він сказав, що, без сумніву, бажає дальших перемов, але попередив, що учасники протесту не відступлять від своїх вимог.
XS
SM
MD
LG