Доступність посилання

ТОП новини

Латвія рахує збитки, завдані радянською окупацією


Людмила Пилип Рига, 28 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія має намір до 2009 року підрахувати збитки, завдані радянською окупацію. Про це заявила сьогодні комісія Сейму, яка займається такими підрахунками. Тим часом російські засоби масової інформації наголошують, що Росія не збирається платити ні Латвії, ані Литві, яка виступила з подібною вимогою раніше.

За попередніми даними, Латвія буде вимагати від Росії компенсацію за злочини радянського режиму у розмірі десятків мільйонів доларів. Комісію, яка підраховує збитки, створили у латвійському Сеймі ще 2005 року і сьогодні вона звітувала про свою роботу. Керівник комісії Едмунд Станкевич у виступі перед урядом зазначив, що половину роботи вже зроблено. Однак, за його словами, діяльність комісії ускладнює недоступність російських архівів. Отож латвійські експерти не мають можливості знайти необхідні для підрахунку компенсації документи, втрачені та вивезені з Латвії в радянський період.

Крім матеріальної компенсації, Латвія домагається повернення вивезених у 1940-х роках в Росію архівів кіно та предметів мистецтва.

Водночас парламентська комісія співпрацює з латвійським архівом, щоб встановити кількість жертв масових депортацій мешканців Латвії та узагальнити інформацію про них. У відповідну базу даних уже внесена інформація про майже 56 тисяч латвійців, депортованих у 1949 році до Сибіру. Видана книга «Вивезені». Комісія також провела дослідження про вплив радянської окупації на структуру народного господарства та демографічну ситуацію в Латвії.

З Росією треба говорити

Президент Латвії Валдіс Затлерс вважає, що Латвія повинна вести діалог з Росією за різними напрямками. Однак невідомо, чи буде латвійський керівник під час свого візиту в Росію, який запланований у цьому році, порушувати питання визнання окупації перед російським керівництвом.

«Я думаю, що з Росією слід вести діалог з різних питань і з “незручних” також, зокрема з тих, де наші думки не сходяться. Ми не заперечуємо факту окупації, і її наслідки вимагають оцінки», – зазначив президент Латвії Валдіс Затлерс.

Росія, яка визнала себе правонаступницею СРСР, своєї позиції не змінює і жодних компенсацій виплачувати не збирається. Заступник голови комітету Держдуми Росії зі справ СНД та зв’язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін підрахунки Латвії за період радянської окупації вважає «пропагандистською піар-акцією». Натомість скандально відомий підприємець Борис Березовський радить Росії заплатити Латвії мільярди доларів компенсації за злочини радянського режиму і припинити шантажувати країну в енергетичному плані.

Тим часом офіційний Вільнюс уже оцінив збитки, завдані Литві в період радянської окупації, у 28 мільярдів доларів.
XS
SM
MD
LG