Доступність посилання

ТОП новини

Повернення старого лиха: пірати роблять виклик світовій спільноті


Василь Зілгалов Прага, 28 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Першою жертвою піратів біля узбережжя Сомалі та Йемена стала рибальська шхуна з Іспанії, потім японський нафтовий танкер, далі навіть французька розкішна яхта, де була, серед інших, і одна українка. Ці напади піратів свідчать про те, що хвиля міжнародної злочинності, яка загрожує міжнародному перевезенню та транспортуванню продовольчої допомоги, зростає.

Іспанська рибальська шхуна займалася виловом тунця в міжнародних водах. Її захопили пірати 20 квітня неподалік від берега Сомалі. Відразу ж місцеві телевізійники зв’язалися телефоном із капітаном шхуни Амадео Альваресом, який запевнив: «З нами все гаразд, все гаразд. Ситуація досить напружена, але все гаразд». Репортер: «Нам повідомили про постраждалих на борту, Ви можете це підтвердити?» Альварес: «Ні-ні, ми нічого такого не повідомляли. Немає ніяких постраждалих. Ми направляємося в Сомалі, в Гарардере».

Це лише один із прикладів піратських захоплень суден. Пізніше пірати стріляли в японський нафтовий танкер і пошкодили його, потім військові Сомалі змушені були штурмом рятувати заручників на судні з Дубаю. Минулого тижня французькі спецпідрозділи заарештували шістьох піратів, які перед цим захопили французьку яхту.

Міжнародні морські перевезення в небезпеці

Представник Спілки мореплавців «Наутілус» з Великої Британії Ендрю Лінінґтон вважає, що морське піратство стало серйозною проблемою, яка все більше загрожує міжнародним морським перевезенням: «Нас особливо хвилює в останні роки, що інтенсивність насильства на морях зростає. Ми стали свідками зростання кількості заручників серед моряків і суден з метою отримання викупу. Пірати застосовують нині більш потужну зброю для нападів на судна, типу реактивних гранатометів. Так що це вже не просто дрібні грабунки зі застосуванням насильства, а більш організовані акції і більш небезпечні».

Представники «Наутілусу» стверджують, що на атлантичне узбережжя біля Сомалі припадає близько 20 відсотків усіх випадків морського піратства у 2008 році. Проблема тут у тому, що влада Сомалі не має достатніх сил для патрулювання узбережжя. Ян Тейлор, представник Безпеки міжнародних вантажних перевезень каже з цього приводу: «По суті, тут ви маєте дикий західний берег без шерифа взагалі».

Тейлор каже Радіо Свобода, що особливо активні пірати в регіоні Червоного моря та Індійського океану. Хоча є й інші небезпечні морські регіони. І полегшує справу знешкодження піратів, як, наприклад, у зоні Малаккської протоки, спільна дія держав регіону в інтенсивному патрулюванні зони активного мореплавства. США та Франція стали ініціаторами проекту конвенції між морськими державами щодо права активного переслідування піратів у територіальних водах країн, сусідніх з морськими нападами цих грабіжників.
XS
SM
MD
LG