Доступність посилання

ТОП новини

Білоруська Свобода обернула атаку хакерів на свою користь


Людмила Ваннек Прага, 28 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Безпрецедентного за масштабом нападу хакерів зазнали 8 вебсторінок Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Найбільша атака почалася вранці в суботу й була націлена спершу на сайт білоруської Свободи. Директор Білоруської редакції Аляксандр Лукашук вважає невипадковим саме цей час хакерного нападу і ось чому:

screenshot з svaboda.org
А. Л.: 26 квітня, минулої суботи, як і в Україні, відзначалися роковини Чорнобиля, і білоруська опозиція вивела кілька тисяч людей на вулицю. І звичайно, коли таке відбувається, ми робимо репортаж для інтернету. Наші 5-6 осіб працюють на такій акції. Вони посилають звукові файли, роблять фото, відео, і ми все це друкуємо на сайті. Переважно в такі дні у нас рекордна відвідуваність, дуже багато людей заходить! Так само час від часу білоруська влада намагається в такі дні сайти блокувати. Наша сторінка була заблокована рівно о 14:00 годині, саме тоді, коли почалася ця акція.

Р.С.: А раніше вже таке ставалося, чи це вперше?

А.Л.:
Наш сайт блокували переважно у дні виборів президентських або парламентських, або під час масових акцій. Але зазвичай ті блокування були обмежені. Є два типи блокування: відключення сайту або посилання на нього таких запитів - так званих DDOS-атак, коли нападники беруть під дистанційний контроль сторонні комп’ютери й без відома їхніх власників змушують ці машини закидати сайт-жертву великою кількістю запитів про зв’язок. Їхня обробка забирає всі ресурси сервера, який обслуговує сайт, і інші користувачі вже не можуть до нього дістатися. І ось наш сайт бував відключений, бо в Білорусі є лише один монопольний провайдер. Але зараз інший характер атаки. Раніше наш сайт не можна було побачити в Білорусі, але в цілому світі — так. А зараз його не було видно ніде.

Р.С.: А як ви дізналися про те, що відбувається хакерна атака?

А.Л.:
Ми ж також самі є користувачами сайту. Ми раптом побачили, що він зник, його не можна відкрити! Це було дуже просто. Справа в тім, що щогодини 4 мільйони мейлів, запитів іде на наш сайт. Ну й наш запит також один із них, ми попросту не можемо пробитися крізь цей «натовп».

Р.С.: Як ви цьому протидієте? Чи у вас були вже вироблені якісь заходи? Чи вам зараз довелося зіштовхнутися з якоюсь зовсім новою формою, до якої ви не були готові?

А.Л.:
Знаєте, ми вирішили, що ця атака дає нам можливість зробити щось добре. І це добре — ми звернулися до інтернетної спільноти, до всіх сайтів незалежних у Білорусі з проханням надати нам допомогу, зробити акцію солідарності. Ми сказали: Свобода перебуває під атакою. Наші тисячі читачів, відвідувачів не можуть прочитати матеріали наших журналістів. Допоможіть нам, допоможіть їм!». І ось ми з вами розмовляємо, а більш ніж 30 незалежних організацій, вебових сторінок стали нашими доброчинними помічниками-розповсюджувачами. Вони друкують матеріали наших журналістів сьогодні від ранку як історію №1 і таким чином ця атака призвела до прояву дуже потужної акції інтернетної солідарності у Білорусі. Якби ми підрахували статистику, ми б сказали, що 13 мільйонів людей прийшло на наш сайт! І хоч ми знаємо, що ця атака піратська, але, ймовірно, комусь, хто організував цю атаку, вона була дуже важливою.

Р.С.: Тоді випливає ще одне запитання: чи Ви можете припустити, хто ж це організував?

А.Л.:
Знаєте, це запитання настільки смішне, наскільки й важко на нього відповісти! Я скажу Вам так: я, як журналіст, не знаю, але, як людина, яка знає, що діється у Білорусі і як що робиться, то я, звичайно, знаю, хто це зробив.

Матеріали до теми:

• На інтернет-сайти Радіо Свобода вчинили кібератаку
XS
SM
MD
LG