Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нафти сягнула рекордних $120 за барель


Марія Щур Прага, 28 квітня 2008 (www.radiosvoboda.org) - Ціна нафти на електронних торгах у Нью-Йорку піднялася майже до 120 доларів за барель. Такої ціни барель нафти сягнув вперше в своїй історії. Що стоїть за цим явищем, і чого слід очікувати в майбутньому?

Ціна «чорного золота» упродовж останніх шістьох років виросла в 5 разів і не демонструє жодних ознак щодо зниження. Як говорить у розмові з Радіо Свобода німецький енергетичний експерт Саша Мюллер-Креннер, нинішні рекордні ціни на нафту відрізняються від попередніх нафтових криз 70-х та 80-х років тим, що вони не відійдуть так швидко.

«Перший нафтовий шок на початку 70-х років був спричинений арабо-ізраїльською війною, другий на початку 80-х був породжений ірано-іракською війною. Але коли ці політичні конфлікти були вирішені, енергетичні ціни знову впали. Але нині ми маємо іншу ситуацію, бо криза на стороні споживачів, а не виробників. Великі економіки Китаю, Індії виходять на світовий ринок, швидко розвиваються і потребують більше енергоносіїв. Тому цього разу ми маємо справу з різким зростанням попиту за умови стабільної пропозиції. Тож ідеться про структурну проблему, з якою доведеться вправлятися».

Британський страйк та паніка підігнали ціну

Щоправда, останній стрибок цін все ж таки відбувся через скорочення пропозиції. У неділю на нафтопереробному заводі в Шотландії на страйк вийшли 1200 працівників. Таким чином, британський та світовий ринок зменшився відразу на 700 тисяч барелів на день, а це майже 40% денного споживання нафти в Британії.

Паніка на британському ринку виникла негайно: біля бензоколонок вишикувалися величезні черги, в деяких заправках зник бензин. І хоча робітники пообіцяли, що страйк не потриває довше, ніж два дні, експерти говорять, що для того, щоб запустити знову роботу такого заводу, буде потрібно 10 днів.

Останній випадок, на думку оглядачів, лише продемонстрував, наскільки вразливим зараз є нафтовий ринок. З огляду на те, що головні нафтовидобувні країни не мають наміру, а незабаром не матимуть і можливості підвищити видобуток нафти, експерти передбачають подальше зростання її ціни.
XS
SM
MD
LG