Доступність посилання

ТОП новини

Від чого залежить вартість Одеського припортового заводу?


Юлія Жмакіна Київ, 29 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Запланованої на сьогодні наради Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з керівниками регіональних відділень Фонду державного майна не відбудеться. Її перенесли на 6 травня. Але ситуація навколо Фонду держмайна тримає в напрузі не тільки політикум, але й бізнес-кола. Андрій Портнов, якого Прем’єр-міністр призначила виконувати обов’язки голови ФДМУ, визнав: загострення між Президентом і урядом може знизити вартість Одеського припортового заводу.

Хоча Юлія Тимошенко стояла поруч із Президентом у Володимирському соборі під час Великодньої служби і пізніше заявляла, що попри все шукатиме порозуміння із Віктором Ющенком, двоголів’я у Фонді держмайна і чіткий курс на продаж ОПЗ свідчать про те, що пошук цього порозуміння пропонується на односторонній основі.

Ані Конституційний суд, ані будь-який інший нинішню ситуацію довкола ФДМУ не розв’яже, переконаний директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю й інвестицій Олександр Рябченко: «Тільки домовленість. Система приватизації побудована таким чином, що гальмувати приватизацію набагато легше, ніж її проводити. Тому будь-яка сторона може гальмувати приватизацію. А от щоб її проводити, обидві команди – і Президента, і Прем’єр-міністра — повинні мати єдине бачення, тобто, фактично, мають домовитися про те, як далі буде іти приватизаційний процес».

Хто має регулювати процес приватизації?

Погоджується із Олександром Рябченком і економіст Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій. І водночас зазначає, що не розуміє намагання Президента безпосередньо регулювати процес приватизації. У цілому ж, нинішня битва за ФДМУ і приватизацію ОПЗ збільшує ризики. З одного боку, іншою може бути вартість привабливого об’єкту, яким є ОПЗ, бо виробляє хімічну продукцію для сільськогосподарських добрив. З іншого, участь у конкурсі можуть взяти недобросовісні інвестори.

«Коли складається отака дуже непроста ситуація, то певні інвестори, які б хотіли заплатити великі гроші, але які б хотіли більш-менш регульованого середовища, можуть і не взяти участь у цьому конкурсі. Тому що ясно, що у країну, де високі політичні ризики, будуть приходити (я не буду називати їх інвестори-спекулянти) інвестори більш такого ризикованого плану. Ясно, що ці інвестори можуть працювати добре і ефективно, а можуть, з іншого боку, створювати і проблеми для країни».

Про вплив протистояння Президента з Прем’єр-міністром на ціну ОПЗ говорить і виконувач обов’язків голови ФДМУ Андрій Портнов. Водночас він твердить, що ніхто з учасників конкурсу на продаж ОПЗ не відмовився від участі у ньому. Із ними особисто спілкується Юлія Тимошенко і переконує у юридичній правоті уряду.

Вишикувати регіональні відділення під прапором уряду і його команди у Фонді збираються 6 травня. Андрій Портнов каже, нарада відбудеться у приміщенні Кабміну. За саботаж звільнятимуть. У свою чергу, відсторонена урядом голова ФДМУ Валентина Семенюк-Самсоненко заявляє, що вона і тільки вона керуватиме Фондом держмайна, поки Верховна Рада не вирішить інакше.
XS
SM
MD
LG