Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні на Косівщині розпочинається Міжнародний фестиваль етноеволюції «Великдень у Космачі»


Галина Добош Івано-Франківщина, 30 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Три дні в Карпатах проходитиме фестиваль «Великдень у Космачі». У ньому візьмуть участь народні майстри і фольклорні колективи з України та з-за кордону. Відбудеться IV Міжнародний з''їзд писанкарів, науково-практична конференція, присвячена 150-річчю розвитку туризму в Космачі.

Космач називають селом майстрів. Тут кожен щось уміє робити. Є більше 400 майстрів писанкового розпису, близько двох тисяч майстрів вишивки. Є ткачі, різьбярі, майстри обробки рогу, шкіри, ліщиноплетіння, майстри будівництва церков і гуцульських хат, бондарі, мосяжники. Їхні роботи можна буде побачити на фестивалі етноеволюції «Великдень у Космачі». Термін «етноеволюція» не випадковий, – стверджує сільський голова Дмитро Пожоджук: «Бо ми хочемо, щоб усе вернулось до своїх історичних коренів. Тут є добра енергетика, тут є «Келія Сонця».

Дмитро Пожоджук – заслужений майстер народної творчості України, відомий не тільки на Прикарпатті майстер вишивки. Лише вишитих сорочок за 30 років – 150. Це з його ініціативи вже вдруге проходитиме такий фестиваль. Буде і виставка народної творчості, і майстер-класи. На з’їзд писанкарів зберуться майстри з України, Канади, Франції, США, Польщі, Росії, Литви, Італії.

Повернути туристичну славу

А ще буде конференція, присвячена 150-річчю розвитку туризму в Космачі. Сюди їздили на відпочинок Олесь Гончар, Ірина Вільде, Філарет Колесса, Олександр Довженко, Ліна Костенко. Тут збиралися дисиденти В’ячеслав Чорновіл, Опанас Заливаха, Алла Горська, Іван Світличний. Священиком тут був майбутній Патріарх Володимир. Тут Сергій Параджанов знімав фільм «Тіні забутих предків».

І хоча дорога до села не вельми гарна, космачани сподіваються повернути туристичну славу. Для декого з гостей фестиваль може стати своєрідним відкриттям цього карпатського села, яке зберегло народні ремесла і народні традиції. Дмитро Пожоджук зазначив: «Час минає і все міняється. І цивілізація на все тисне, а в нас таки традиції зберігаються. Колись пани старалися зселити гуцулів з гір і не вдалося, бо гуцул там корінням вріс. І треба дбати, щоб те коріння не всихало, а далі продовжувало рости».

Три дні супроводжуватимуться виступами фольклорних колективів. Буде що дивитися і слухати у фестивальному Космачі.
XS
SM
MD
LG